Ageratum (55 фото): видове, засаждане и отглеждане характеристики

Ageratum-това е изключително красиво растение

Ageratum-тревисто растение, принадлежащо към видовете Compositae, родом от Централна и Северна Америка. Името на цветето ageratum получи от латинската дума за „ageratos“, което означава „вечно млад“, у нас е по-разпространено и другото му име – „dolgozok“. Това е доста точно описва растение, след цъфтежа ageratum започва през юни и продължава до първите слани, а високи сортове се използват широко в флорален дизайн, може много дълго запазват свежестта в срезке без допълнителни грижи.

Ageratum в превод от латински означава „вечно млад“

Ageratum-красиво декоративно растение

Ageratum расте добре и разклонено, така че в дизайна се използва за създаване на живи плетове и бордюри, клони и стъбла, които се преплитат помежду си и създават монолитна зелена ограда. Той се отглежда предимно заради космати цветя, приличащи на помпоны, които са събрани в плътни съцветия палитра – често се нюанси на синьо, но има сортове в бяло, розово, червено и бордо цветове, в масово засаждане образуват почти непрекъснат цъфтеж „на килим“.

Поради своята добра способност да отглеждат ageratum широко се използва в ландшафтния дизайн

загрузка...

Ageratum често се засаждат по краищата на лехи с zinnias, космос, cleome, белите брези, където ще бъде ясно изглежда красива, буйна място. На ageratum перфектно се съчетава с бархатцами, иглика, бальзамины, невен, гърлото Лъв, астри и рози. Често се използват за имитация на сайта на сухо поточе или езерце.

Ageratum перфектно се съчетава с други видове растения

Ageratum често се използва за имитация на сайта на сухо поточе или езерце

Съвет! Заедно с ас, за да го насадя в корените на клематис, те ще създадат необходимата корените на клематис готино.

Ageratum често хвърлят с други растения, за да се създаде необходимата корени готино

Го използват в единични насаждения, особено впечатляващо тя ще изглежда на фона на хомогенна добре поддържана зелена трева. Ниско растящите сортове агератума понасят отглеждане в саксии, така че те често се използват за украса на балкони, де е на двора, беседки, зони за отдих, входни зони.

Ageratum се използва в единични насаждения

Ageratum ще бъде чудесна декорация на балкони, тераси, перголи и зони за отдих

Ageratum: видове и разновидности

Въпреки факта, че ageratum-това е многогодишно растение в нашия климат то се отглежда като едногодишно. По същата причина, от над 50 различни вида агератума могат да се отглеждат само няколко вида.

На ageratum много видове, но в нашите географски ширини може да се отглеждат само някои от тях

Ageratum Мексикански

Другото име на ageratum Хюстън, растение с многобройни изправени, силно разклонена стъбла, достигающее във височина (в зависимост от сорта) от 10 до 50 cm. листата са овални, таблетка или овални, по края назъбени, груб. Цветя – аромат, узкотрубчатые дребни, събрани в малки (с диаметър 1-1. 5 см) съцветия-кошници. От своя страна, тези съцветия-кошници, събрани в сложни, достигаща в диаметър до 10 см съцветия съцветие. Много сортове имат различни нюанси на цветовете, време на цъфтеж и височина на храста, най-популярни:

  Алба компактни, с височина около 20 см, кълбовидна храст с гъсти бели съцветия

Ageratum Алба

Ageratum „Хюстън“

  Блау Каппе – ниски (20-30 см) компактен, полусферический храст с гъсто космати тъмно зелени клонки. Съцветия средни размери (диаметър 5-6 см), свободни, с къси рыльцами, sirenevo син. Сорт края на цъфтежа започва в края на юни и продължава до октомври

Ageratum „Синьо Каппе“

Ageratum „Бяла Патина“

  Блауштернхен – много нисък (10-15 см) компактен храст с тънки, гъсто космат, тъмно-зелен цвят, с лек лилав оттенък кълнове. Съцветия малоцветковые, в насипно състояние, малки кошници (диаметър до 1 см), с характерен син лилав оттенък, в бутонах-тъмно лилаво. Ранен сорт, цъфтежа започва в началото на юни и продължава до октомври, настоявайки за поливане

Ageratum „Blausternchen“

Ageratum „Blausternchen“ широко се прилага в килими, легла, ниски бордюри, бордюри, хребети

  Синята Минк – ниски (25-30 см) и колона-компактен храст с гъста, здрава, леко листни издънки. Пъпките са едри (до 2,1 см в диаметър), плътни, виолетово-синьо. Устойчиви на суша. По време на цъфтежа средни класове, цъфтеж започва в средата на юни и продължава до октомври.

Ageratum „Синята Норки“

Ageratum ще добави нотка на контраста в озеленяването

Ageratum син

Друго име – „Синята норки“, този сорт е се дължи на специфичните нюанси на цвят – бледо синьо, като път на козината на норка. Това е ниско (до 25 см) храст с големи (5-8 см) съцветия, които покриват растения почти напълно.

Ageratum син

Ageratum „Синята норки“

Ageratum: снимка от цветове и разнообразие от видове вижте видео:

Размножаване агератума

Отглеждането на агератума от семена – основният и най-ефективен начин за размножаване на растения. Един зрял плод агератума съдържа около 6 хиляди семена, които запазват сходството в продължение на 4 години. Разсад се приготвя, както следва:

Отглеждането на агератума от семена – основният и най-ефективен начин за размножаване на растения

  сеитбата на семената агератума се провежда през втората половина на март, в приготвената смес в равни пропорции, торф, хумус и пясък. Ageratum семената са много малки, така че не е нужно много, за да се поръси. В периода на поникване на семената, почвата трябва да се поддържа влажна, се пръска редовно, а самата кутия (гърне) покритието за стъкло (затворите с целофан) – парниковия ефект и ускорява кълняемостта на семената

Парниковия ефект и ускорява кълняемостта на семената

  първите разсад се появяват след 8-14 дни след сеитба. В рамките на следващите 3 седмици, те могат да растат до появата на истински листа. След това прекарват пикировку в кутии (газове) на голямо разстояние един от друг

Разсад агератума

  презареждане пикировка в отделни саксии (чаши) се извършва след още две седмици на младите растения трябва да се поддържа сух въздух, и леко влажна почва и при висока влажност на младите растения могат да загинат. При отглеждане в оранжерия изисква ежедневна подзавода. Поливането се извършва единствено в сутрешните часове, преди засаждане на открито, растението трябва да бъде „закалени“ в рамките на две седмици

Ageratum „Сини Хаваи“

Ageratum: засаждане и отглеждане на открито

Най-важното условие за успешното отглеждане на ageratum – ярко осветление, това растение ще зарадва богато и дълго цъфтят само на светли, открити и слънчеви места. Дори и при най-малкия помутнении стъблата започват да се разтегне, растението губи компактността, е нарушен и плътност на розички, монолитен „топката“ се разпада на отделни малки незабележими цветове.

Най-важното условие за успешното отглеждане на ageratum – ярко осветление

Почвата

Ageratum не е особено взискателна към почвата – той не само търпи Роки сурови почвата. Предпочитание – лека и плодородна почва с неутрална киселинност, но „мазни“, богата на хумус почва причинява ageratum да започне изграждане на маса на листата за сметка на цъфтежа, която ще падне драстично.

Ageratum предпочита леки и плодородни почви с неутрална киселинност

Засаждане на ageratum

В открит терен, ageratum се засаждат, когато минават замразяване през нощта, т.е. около края на май – началото на юни. Почвата преди засаждане трябва да се разхлабят и премахване на плевелите. Разсад се засаждат в дупки на разстояние около 10-15 см един от друг. Дълбочината на засаждане е същата, какъв е бил, когато те са израснали саксии (чаши). Началото на цъфтежа агератума около 2 месеца след кълняемост.

Ако създадем подходящи условия, ageratum може дълго да цъфтят и поддържа оцветяване цветя

Грижи

През лятото на ageratum изисква редовно плевене и премахване на плевели, които могат да навредят на кореновата система на растенията.

Съвет! Ageratum много топлина, любов, така че може да умре при първите измръзване. Но тъй като дори в едно цвете е страхотно да се пресаждат, но през есента може да се засади в саксия, за да продължи да расте в дом, избор на добре осветено място.

Ageratum много топлинно любящ, така че може би ще загинат с първите студове

Прическа

Ageratum лесно понася подстригване, това е един ефективен начин, за да се удължи цъфтежа. В някои случаи това е необходимо, например, ако разсад, агератума са започнали да растат прекалено бързо. В този случай, отсече върховете на леторастите, след което растението започва да custimise, не се простират нагоре. И задължително се отстранява с избледнели цветове. След резитба храст расте бързо и изобилно, намаляване на цъфтежа.

Косене е ефективен начин, за да се удължи цъфтежа

Убивам

Ageratum не се толерират влажни почви, развити мощна коренова система му позволява да издържи на липсата на влага. Оптимално за да се поддържа умерена влажност на почвата, така че поливането се извършва единствено на корен, не може да Се избегне поливане на растенията си отгоре или чрез пръскане.

Ageratum предпочита умерена влажност на почвата

Съвет! Тежък, много силен дъжд ageratum за предпочитане нещо покрийте.

Дресинг

Храненето се извършва веднъж на всеки три седмици, с използване на органични и минерални торове. В този случай в първите два концентрация на хранене трябва да бъде два пъти по-малко, отколкото е посочено от производителя – с изобилие от тор, така че растението е ръстът, растящ храст и листа, цъфтят много по-слаба. Напълно изключено торене с пресен оборски тор.

Чрез отчитане на ageratum на снимката, неволно восхищаешься неговата красота и елегантност

Болести и неприятели

Ageratum расте в достатъчно стабилен, но с оглед на някои видове вредители и болести:

  whitefly – признаци на увреждане на листата се появяват жълти петна. Трябва да се отстранят засегнатите листа и самият буш, лекувани с инфузии от инсектицидных растения, или емулсия, съдържащи минерални масла. Повторен курс на лечение се извършва през седмицата, вирус, краставица мозайка – може да се предава и чрез семена, и заразените растения. Докато болно растение привлича от листни въшки, които в продължение на дълго време, без да спира, отива на здрави растения. Признаци на поражение – появата на по-младите листа са жълти и бели петна звездчатой. Заразените растения трябва да се отстранят, а почвата се обработва на белина. За да се предотврати разпространението на плевели в вирус, тъй като те ресурсна база

Засаждане на ageratum особено заинтересован от тези хора, които се интересуват от ландшафтен дизайнер

Други често излагане на болестта – кореново гниене, галловой и листа нематод, бактериално изсъхване, молец и акарите.