Альстромерии (50 снимки): светъл и атрактивен Лилия на инките

Альстромерия (или Альстромерия) — цвете с изключителна красота роден в Южна Америка

Альстромерия – Перуански Лилия или Лилия на инките, родом от Южна Америка. Това е многогодишно растение, което е високо ценен заради изключителната красота на цветята, които много дълго време запазват своята привлекателност в срезке. Ето защо отглеждането на Альстромерии използва широко в промишлени мащаби в оранжерии условия за цвете принуда може да се направи два пъти.

Альстромерия-отлична възможност за добавяне на екзотика в градината. Достатъчно високи (някои разновидности на стъблата достигат от 80 до 150 см височина), цветчета, събрани в кистевидное съцветие форма – когато цъфти альстромерия създава впечатление, че леглото падна на ято екзотични пеперуди. Цветя Альстромерии лилии са много сходни, само по-малки – най-големият достигнат в диаметър 6 см цвят цвете – най-разнообразни: розово, жълто, червено, бледо лилаво, почти винаги с петна по венчелистчетата. Друга особеност на венчелистчета Альстромерии-това е надлъжни тъмни линии, които укорачиваются и неуморно по-близо до центъра на цветето.

Альстромерия Pelegrina в естествената си среда расте в планините на Южна Америка

На езика На цветята букет от Альстромерии нежна, но ненатрапчив комплимент – „ти си толкова сладка“ или „ти си най-красивата“ с пожелания за късмет, просперитет, богатство и приятелство. Альстромерия – цветя без мирис, така че е идеален за хора, които са предразположени към алергии.

Альстромерия-род от южна америка цъфтящи коренища и грудкови тревисти растения от семейство Alstroemeriaceae, наброяващ около 50 вида

загрузка...

Альстромерии се отглежда по целия свят като цъфтящи декоративни растения — първо място за рязане, по-рядко — като градински растения

Альстромерии в ландшафтния дизайн

В дизайна няколко Альстромерия най-често избират рози, сякаш свири на противоположностях цветя – нежност и крехкост Перуански лилии подчертава красотата и силата на шипове красавици. Затова често Альстромерий действа като фон на рози.

Цвете Перуански лилии често се комбинира с рози

Род Альстромерия е кръстен Чарлз Линнеем в чест на своя ученик барон класа от Alstroemer (1736-1794), шведски ботаника. Правилно на руски, с тези цветя, наречени „Альстромерия“, но е хванал и първият вариант, изброени тук

Ярки и нежни, как ще изглежда комбинация от розови рози, хризантеми. Не може да има два подхода към фабриката, заедно съвпадение на хризантеми и альстромерий в нежни цветове. Или обратното, пастелни цветове, някои от цветовете, ще печели на фона на ярките цветове и други. Още едно добро съчетание с герберами, такъв Съюз ще изглеждат много декоративни, може да се използва най-широка палитра от розови, оранжеви и червени нюанси. Добре около альстромерии ще изглеждат лилави и сини ириси, в този състав може да се добави на малки рози и лилии.

Листенца Альстромерии много различни: жълт, червен, розов, бял, често с петна (обикновено жълто)

Альстромерии изглежда страхотно като Солитер, в групови насаждения и цветни лехи, докато си спътници избират ниско растящи растения, като stonecrops или repucci.

Альстромерии в естествена среда се увеличава с суккулентные растения планини на Южна Америка

Има голям брой сортове и видове Альстромерии, но в нашите условия най-добре адаптирани към следващата:

    Златен – сорт, е родом от Чили, стреля до 90 см, цветовете са ярко-оранжев цвят. Сортът е известен с факта, че цветята му често се използват за създаване на декорация за коса

Альстромерия, Златна намерили на poluzabolochennyh ливади, както и на кисели и вулканични планински почвата

    Вирджиния висок клас, до 70 см, големи и силни издънки, които цъфтят с големи бели цветове. Цъфтежа започва през юни и може да продължи до първи ноември на замръзване Алисия – красив два цвята цветя, листенца от розови с бяло лимон – сорт с много голям панаирджийски цветя, светъл лимонов цвят, с лек зеленикав оттенък

Альстромерия лимон и търговска сорт, който се отглежда в Европа

    Бразилският Лилия е много висока, леторастите могат да бъдат до 2 м височина

Альстромерия brasiliensis (Бразилски Альстромерия) – висок вид (до 2 м), с пухкави съцветия, които повече от тридесет цветове

    Кръв-цъфтящи сортове, които привличат големи (до 15 цветчета) в пищни съцветия.

Кръв-цъфтящи Альстромерий различни жълти петна с ясни граници на червени листенца

Сортове Альстромерии бели цветя са популярни в сватбена декорация

Отглеждане, засаждане, альстромерия грижи: основните препоръки

Альстромерии не е много капризна и изисква грижи, но има няколко точки, които трябва да се имат предвид, за да се възхищаваме на цъфтеж.

Избор на място

Правилно подбрано място за кацане, до голяма степен зависи от наличието или липсата на цъфтежа Альстромерии. Мястото трябва да е светло, но не много слънчево, с по-лека, добре дренирана почва. На тежки почви цвете се чувства много неудобно, растат слабо и почти не цъфти. В този случай, почвата трябва да бъдат подготвени чрез добавяне на разрыхлителей — торф, компост от листа или оборски тор. Оптималната киселинност рН 5,5 до 6,5, ако рН надвишава 7, се препоръчва за употреба в тор фосфорна киселина.

Лилави Альстромерии

Съвет! Важно е да се предпазва корените Альстромерии от прегряване. След като температурата на почвата надвишава 22-23 градуса, системи корените (клубени) започват да растат много бързо и това се случва за сметка на цъфтежа. За да се избегне това, мулчиране на почвата около корените.

Альстромерия-това е връх харди растение. Ако Вие не контролирате височината му, тя дори може да започнат да се държат като трева

Зимен сън

Повечето сортове Альстромерии-много топлина, любов (въпреки че вече са изтеглени хибриди, които могат да издържат на температури до -25°С), така че трябва подслон за зимата. С идването на есента растение спират да се полива до първите слани, се изрязват надземна част и цяло мястото е покрита с клони, сухи листа или слама, след това са покрити с пластмасово фолио, на която отново се налива слой на ямата почва, слама или тор. Всичко това трябва да спаси земята от замръзване. Колкото повече едно растение, толкова по-добре тя може да устои на Студа. В южните райони Альстромерий може да презимуват на открито.

Альстромерия-това е минно растение, така че безболезнено да понасят кратки мразове — дневните температурни разлики. Но в нашата зима тя се нуждае от обучение за пълноценен зимата

Съвет! В северните райони на клубените, е желателно да копаят. За да се уверите, че корените не са изгнили, земята е малко суха. Да ги подобни на клубените от Далии в сутерен (изба) при положителни температури.

В нашия климат, грудки многогодишни Альстромерия по-добре да копаят и да се премести на зимата

Убивам

Альстромерия обича влагата, почвата не трябва да бъде суха, но цветето не понася преовлажнени почви, корените му лесно гният. Затова се полива често, но умерено, а за да се поддържа влажност на почвата около растенията се разхлабят и мулч (компост, листа, дървени стърготини, торф).

С изключение на няколко вида, Альстромерия не обича излишната влага и преовлажнени почви

Подрязване

Ако растението не се прекъсва, той може да получи от 80 до 130 пъпки, но те ще бъдат много малки. През пролетта, след появата на първите филизи на растението изисква изтъняване, оставяйки само най-силните клони, рязане на разстояние около една трета от издънки. В бъдеще, премахване на изсъхнали листа и избледнели цветя, рязани, като старите стъбла, оставяйки около 10-15 см избяга от корена. Тази резитба не само подобрява външния вид WH, но и като превенция на възможни заболявания.

Альстромерия високо ценени за рязане, и може да стои до месец

Съвет! Стъблата на младите растения са много крехки, така че те не се счупи по време на дъжд или вятър, трябва да направите подкрепа.

Ligtu Альстромерия (Ligtu). Един от най-студоустойчиви видове, растящи в Чили

Дресинг

За нормален цъфтеж Альстромерии трябва да се хранят 3-4 пъти в месеца. Преди цъфтежа (пъпки) се правят пълна тор с високо съдържание на калий. Тъй начинаещи и до края на цъфтежа удобряла (изберете тези, които се препоръчват за цъфтящи растения), с минимално съдържание на азот. Като добавки могат да се използват и органични (лопен, птичи тор), но в малки количества, добре изгнили и в малка концентрация.

На снимката: клас Альстромерия „Rachel.asa лед“ необичаен цвят.
Хранене Альстромерий често, 3-4 пъти в месеца. Преди появата на пъпки — минерални торове с високо съдържание на калий, след като (и преди края на цъфтежа) е минерал с ниско съдържание на азот

Болести и неприятели

Въпреки, че си достатъчно крехка на вид, Альстромерии доста устойчиви на вредители и болести. На първо място, трябва да се обърне внимание на влажност – ако дренаж на почвата е недостатъчно или въздух е с висока влажност на въздуха (например, вода), Альстромерия често засегнатите сиво гниене (Ботритис). Така че след продължителни, проливни дъждове, коренище и цялото растение, трябва да бъдат лекувани с разтвор на fundazol (или друг аналог-фунгицид). Повторен курс на лечение се извършва в 2-3недели.

Основните вредители альстромерии: трипси, охлюви, акарите, листа Бръмбари и гъсеници. За предотвратяване и борба с ефективни лекарства, като ахтар, aktellik, fitoverm, Карбофос и други.

При срезке Альстромерия не забравяйте да махнете долната трета на листа. Нарежете необходимо на етап на образуването на цветни пъпки

Размножаване Альстромерии

Альстромерии разпространение може да се извършва както чрез семена, така и чрез разделяне на коренища. При отглеждане на цвете от семена, цъфтят, само се случва на третата година. Семена Альстромерии разсад се засаждат през февруари-март, подготвя почвата от 1 част торф, 2 части листа на земята. Семената се засяват в почвата и леко побутване в буквалния смисъл на думата priporashivajut на почвата. Контейнер със семена се поставят в найлонов плик и се изпраща за стратификация, която се извършва при температура 2-5°С В продължение на един месец, а след това контейнера на топло място – 20°C. излагане на ниски температури, води до поникването на 10-20 дни (но някои семена могат да покълнат много по-късно). Разсад се засаждат в края на май-началото на юни, когато заплахата от нощни студове напълно ще изчезне.

Альстромерии в естествена среда се опрашва от пчелите и Колибри. Но при тяхната липса може да macropylina

Джудже Альстромерия намерили в Аржентина и Чили (включително Андите) на камъчета на брега на езерото. Височина на растенията — до 8 см

Препоръчително е да извършва умножение Альстромерий чрез разделяне на коренищата – ако държите на засаждане през есента, цъфтят през пролетта. Сподели коренища възрастни (около 3 години) растения, всяка част трябва да има трябва да бъде не по-малко от 5 на бъбреците. Освен това, той подпомага провеждането на подмладяване на растенията и регулатори на растежа им, като папагал Альстромерия расте много бързо, в продължение на няколко години и може буквално да „протискиваются“ съседи. Преди засаждане в ямата се правят на малки количества органични торове след засаждане, приставка за мулчиране на почвата.

Нарежете Альстромерии във водата лесно се разтварят пъпките, и ще красят вашия дом, е от 2 седмици до месец