Aquilegia в градински дизайн: засаждане, грижи и отглеждане на трайни

Цветята не само ще красят двора, и зрелищно ще изглежда добре в саксия, като я допълват интериора

В съвременното градинарство за създаване на ландшафтния дизайн-популярните диви сортове Aquilegia. Освен това, често се използват хибридни видове, получени чрез селекция. Тези растения имат необичайна форма и оттенък на цветовете.

Нежни растения лилав цвят

Описание на цвете

Aquilegia е многогодишно растение, което започва да цъфтят на втората година на отглеждане. В природното разнообразие може да отговори на 120 сортове на цветето. Височината му е различен в зависимост от сорта, зеленина е нежна и зелено на цвят. В гладки и лъскави листа, не се задържа вода.

Внимание! Цветята имат необичайна форма: 5 sepals и 5 венчелистчета, които могат да имат различни цветове. Растението цъфти в началото на лятото, в рамките на един месец, а след това настъпило отровен плод.

15

Видове и сортове

Въпреки огромния брой сортове Aquilegia, отгледани от тях, в основата на 40 вида. Често се използват хибридна аквилегию. В тази група са включени сортове, получени чрез кръстосване. Най-често това се прави с помощта на обикновена аквилегию и американски видове (Златни, канадската и синя).

Моля, обърнете внимание! Обикновена aquilegia расте в ливади и гори. Той може да бъде намерен в изоставени къщи. В съвременния свят има много разновидности с различни окрасками цветя.

Освен това има и Сибирски Aquilegia, който е разпространен в Сибир, в гори и ливади. Намерили мелкоцветные растения, за които е характерно наличието на множество малки цветя. Расте в сухи места широколистни гори по склоновете.

15

загрузка...

Как това се вписва?

За да Aquilegia е угодно на цъфтежа, трябва да изберете мястото за засаждане и вземете почвата. Той е свързан с редки бучки и обича да е в сянка. Не поставяйте завод в сенчести места, това ще се отрази на цвета и размера на цвете.

Важно! Добър улов, Aquilegia като хранителни вещества, рохкава пръст и бедни почви. Растението не обича да се води на застой около корените, така че се изисква добър дренаж.

За засаждане е най-добре да използвате специална земята е изкупена предварително

Съвет! При засаждане помислете за Размера на растенията, така че те хвърлен на разстояние 40 см един от друг.

Правилната грижа

Основни моменти грижа е плевене и поливане, и тор Aquilegia.

Разрохкване на почвата и плевене. Важно е, че инсталацията не вкара плевели, затова трябва редовно плевелите и да се разрохка почвата, което подобрява нейната аерация. Убивам. Aquilegia доста засухоустойчиво, но това не означава, че можете да забравите за поливане. В период на топлина трябва да е умерено, но редовно поливане. Изобилието на вода може да доведе до различни заболявания, така че всичко е добро с мярка. Хранене. Без торове за получаване на високо качество на завод няма да работи. През лятото трябва да оплоди няколко пъти аквилегию минерален комплекс. За предпочитане ежегодно изсипете слой плодородна почва под храстите. На същото парче земя могат да се отглеждат растението в продължение на 5 години, на това място трябва да се промени.

15

Цъфтящи различни сортове Aquilegia започва по различен начин. Цветовете са много ефектни и екзотични външен вид. Хранене на фосфорни и калиеви торове дава възможност за удължаване на периода на цъфтеж до есента.

Селекция на растенията

Възпроизвежда анализ по няколко начина

семена; разсад; резници; разделяне на храста.

За засаждане на семена е подходяща за есенния период, това позволява да се получи добра реколта през пролетта. Можете да посее семена през пролетта, те трябва да бъдат готови и поставени в замръзналата земя.

Ако използвате разсад за цъфтеж и в по-ранни срокове. Тези цветя ще бъдат по-устойчиви към колебанията на времето.

Важно! Засаждане на разсад минава през март. Оптималната температура за добра кълняемост, Aquilegia – 16-19 °.

.

Специално подготвен терен за кацане

Почвата трябва да бъде взета от на затревен земята, чрез добавяне на пясък. Земята се поставя в касети и хидратира. Семена, поставени върху почвата, няма ги задълбочаване. Разсадът се полива умерено.

Съвет! Като само две истински листа, трябва да се спуснат посадъчен материал – това ще се случи около месец след засаждане.

На открито аквилегию се засаждат в началото на май, когато топлото време. Тя бързо да се захване и добри грижи, могат да цъфтят през същата година.

15

Някои сортове Aquilegia, по-специално орнаментальных, може да се засадят резници. За да направите това, изберете съответния издънки и нарежете ги на буш и засаждане в оранжерията. Препоръчително е, че слънчевите лъчи да не пада върху тях, така че можете да изберете сенчесто място. Резниците се нуждаят от въздух и вода.

Моля, обърнете внимание! Разделянето на храста Aquilegia рядко използвам. Това се случва, защото растението е с дълбоки корени и крехки стъбла.

Първите пъпки при младите растения

Манипулация може да се извършва през пролетта или есента. Растението трябва да се изкопаят и измийте корените, стъблата се изрязват до 7 см, а след това се нарязва един храст на няколко части, всяка от тях има корени и пъпки. След това те се засаждат в подготвената на земята и водата. На първо място, растението трябва да се полива често.

Възможни болести и неприятели

Понякога цвете е податлив на някои болести и вредители. Към тях се отнасят:

    паяк акари; листни въшки; поражението молци; нематоди; сиво гниене, брашнеста мана; ръжда и петна.

Колкото по-рано откриете вредители, толкова повече шансове имате за спасяването на завода, който в бъдеще ще ви дари с невероятната си красота

Aquilegia в дизайна на градината

За създаване на алпийски ландшафт дизайнери често прибягват до Aquilegia. Забавен храсти изглеждат добре на фона на камък, завъртане на картината. Те се съчетават с пълзящи растения. Понякога аквилегию се отглеждат в кутии или саксии.

14

Съвет! Ако изберете висок клас, те могат да бъдат поставени в леха с други многогодишни стигне. Добра комбинация се получава с папоротниками. Ако добавите ириси и люпины, можете да рисувате оригинална и ярка цветна леха.

Наскоро в нашите градини се върна на растенията, които са били популярни в по-стари времена. Обаче, моля, имайте предвид, че семената Aquilegia са отровни – това е много важно, ако децата на сюжета на играта. Ако случайно глътна плода, може да бъде диария, сънливост, свиване на зениците и загуба на съзнание. До смъртта си не ще, но вие трябва да бъдете внимателни, за да не позволят на децата си да ядат аквилегию.