Целозия (67 фото): засаждане и грижи правила за отглеждане на

Това забележително растение с невероятно красиви цветя съблазни всеки мъж с външния си вид. Целозия, в превод от гръцки означава „пламенен, горящ, пламнал“. Толкова. Това полыхающий в различни цветове, растението ще се превърне в достоен украшение на някоя цветна градина или цветни лехи.

Цвете целозия може външно да наподобяват гребен на петел, боядисани в невероятно ярки нюанси. Цветя друг вид подобни на пера на птици, мека на допир, имат същите ярки цветове.

Луксозни целозия ще се превърне в чудесна декорация на градината

Всеки сорт целозия прекрасна

Много поети са възхитени от красотата на това растение и го нарече „прекрасен човек“. Светло, луксозно украшение целозия прави истинска модата, покоряване на сърцата на хората!

Вид целозия включва около 60 вида едногодишни и многогодишни тревисти растения, принадлежащи към семейство Амарантовых. Високи цветя и може да достигне почти един метър. Всеки клас си има височина и изключителен външен вид.

Видове. Структура съцветия и цветове

Форма на съцветия тези растения се разделят на три вида, които предпочитат да отглеждат почти всички производители:

  гребен;

загрузка...

Този вид целозия така подобно на гребен на птици, ярки и красиви

Жълт гребен celosia

Ярък, елегантен гребен celosia в градината

  метельчатое;

Целозия метельчатая като чист цвят метли — много хубаво изглежда в сайта

  Спайк;

Нежна, красива ухото целозия

Всеки вид амарант екзотична, красива, има своите предимства.

Целозия гребенчатая получил името си благодарение на особен плоски съцветия, подобни на петушиный миди сен жак. Цветя в големи съцветия, четка за коса, са най-различни нюанси на розово, бордо, оранжево и жълто. Тъмно-пурпурни листа на растението са яйцевидную форма със заострени краища. Този тип целозия доволен от уникална цъфти от втората половина на юни до ноември.

Миди от целозия могат да бъдат в различни цветове

Този необичаен цвете, изглежда страхотно в цветни композиции, включително и Булчински букети

Някои сортове от този вид:

Впечатление

  • „. Височината му е 25 см, съцветия от ярко

червен

  • картинки за оцветяване. В многообразието „

Atropurpurea

  • „големи цветя, боядисани в лилаво-червен цвят и стъбло, розово

зелени

  20 вж.

Наситен тъмно-лилав цвят обръща внимание на този буен цвете

  • Сортове цветя „

Империалистические

  • „тъмно лилаво, точно като листата и леторастите. „

Ярко червено

  „много ефектен, ярко червено „гребен“ листата са зелени.

На външен вид , на целозия метельчатая (тънки) , подобни на метла различни цветове. Растението има няколко подвида, които се различават по височина. Високо (1 м), се отглежда за букети, джудже (40 см), за да украсят и тревни площи. На добре осветени, защитени от силни ветрове места, растението ще цъфти до късна есен.

Светъл съцветие метельчатое от целозия

Луксозни paniculate от целозия на леглото

Растенията от този вид се различават с височина на стъблото, цветове, пъпки, листа и филизи. Hygrophilous целозия от дома си, а също и на открито, се нуждаят от постоянно поливане в същото време.

Някои разновидности:

Гейша

  „с разнообразие от цветове, съцветия с височина 20-25 виж

Нежни бели целозия

  • Малко по-горе „

Goldfeder

  • „неговата височина 30 см, ярко жълти цветчета имат златист оттенък. Зеленикаво-розови стъбла и листа с розови жилки с интересни класове „

Feuerrader

  „украсен в ярко-червени цветя. Височина на растенията 35 виж

Необичайни целозия с ярко червени цветове и червеникави листа

Нов Лък

  • „— този сорт засяга интересна смесица от червени пъпки и

лилаво

  листата са с метален блясък. Висок клас 35-40 см

Неустоим целозия Нова лук

  • Високо „

Златен Flitz

  „достига височина от 80 виж то е невероятно красив оранжев цвят със злато.

Светъл, слънчев целозия сорт Голдън, Flitz

  • В многообразието „

Tomsoni Magnifica Еспресо

  „стъбла с листа, зеленикаво-розова и бордо цветя. Растението може да достигне височина от 60-80 виж

Целозия Спайк още не по-малко популярен на нашите ширини, но въпреки това интересът към него нарасна и не е чудно – тя се отличава със своята декоративни, тъй като нейните цветчета външно много прилича на пухкави колоски напълно различни цветове.

Пухкави колоски целозия ще се превърне в красив декоративен декорация на градината

Бял Спайк целозия

Целозия. Засаждане и грижи за растенията

Отглеждането на целозия-това е любимото занимание на всички шофьори на камиони. В края на краищата, той е ценен заради неописуемую красотата, дълго цъфтящи и много по-лесно обслужване. Дори и след цъфтежа, растението не губи своята украса. Стъбла, блестящ светло-зелен, бордо, червен и бронзов нюанси остават достоен украшение на някоя цветна градина.

Кацане целозия започва с избор на място и подготовка на почвата. Мястото трябва да бъде слънчево и винаги е защитен от вятъра. Това растение обича слабокислую и рохкава пръст. Преди целозия засаждане в почвата трябва да се добави малко количество хумус.

Целозия обича слънце и не понася течение

Красиви лилави „гребена“ целозия

Шарен paniculate от целозия на леглото

Отглеждането на целозия от семена е най-удобен начин на размножаване на растения. Засаждането на разсада може да започне в края на март. Докато семената не се рови в земята, просто крошат на влажна повърхност и се покрива с фолио. След седем дни ще видите първите издънки.

Грижа за разсад целозия

Само при правилната грижа за разсад, може да се постигне отлични резултати.

  Неокрепшие младите разсад трябва да бъдат защитени от жаркото слънце. Те могат да бъдат покрити с вестник или обикновена хартия. Разсадът не се толерират суха почва. Разсад се препоръчва да се полива сутрин, хубаво слънчево време. Поливането се извършва много внимателно, тъй като крехки корени от излишната влага може да изгние. За да се избегне това, почвата редовно vzryhlite. Можете също така да се поръсва с дървесна пепел.

Поливане целозия трябва да е достатъчно умерен

Целозия ще бъдат благодарни за грижите за по-светъл, устойчив цвят

За да не се повредят корените при засаждане на постоянно място, първото потапяне в торф чаши.

Не забравяйте, че разсад целозия дом, то има начало, е да се осигури. За тази цел, използването на Халогенни или луминесцентни лампи за растения.

Пресаждането в открит терен

Младите растения от целозия се страхува дори и слаби слани. Така че отглежда разсад през юни, засадени в открита местност с добра топло време. Разстояние между високи сортове разсад трябва да бъде 30 см между къса – не по-малко от 15 см

Пъстри маскарадните неустоимо целозия

Карнавал най-ярките, „миди“ целозия

Грижа за растенията след разсаждане

След разсаждане на разсада на постоянно място се нуждаят от интензивна грижа. При скудном поливане растения не ще предизвика нови стъбла. Така че те се нуждаят от достатъчно количество влага, особено в горещ период. Веднъж на двадесет дни растенията се нуждаят от хранене със специални торове, които могат да се редуват с птичи тор.

На целозия невъзможно да прехраните, в противен случай тя ще растат цветя и зеленина. Растението не понася ниски температури, най-благоприятен – 23-25°.

Целозия дома цъфти в продължение на дълго време, пространство, но за тях трябва да се вентилируемым и задължително да е добре осветено. В много горещо време, растението трябва да се пръска. Колкото по-висока е влажността и температурата, толкова по-добре трябва да бъде на осветление.

За добър растеж и цъфтеж целозия изисква редовно поливане и периодично торове

Живописен ухото целозия

Размножаване на растенията

Копие начин целозия засаждане на семена за разсад е най-ефективен, надежден и удобен вариант. Да предположим също, че метод за разпространение. Но в този случай може да се раздели на декоративни растения.

Болест и лечение

На целозия може да повлияе на гъбично заболяване, наречено „бактериално струпясване. Обикновено това се случва с младите фиданки. Гъбата прониква в растенията, запушва кръвоносните съдове, като по този начин пречи на свободното пътеката сок. Забелязали болестта може да се превръща черно в основата на стъблото, пожълтяване и отпускане на цветя.

Целозия деликатни цветове

Страхотна легло с червен paniculate с celosiae

За да се избегнат заболявания, семена преди засаждане, трябва да бъдат лекувани с разтвор на манган, те могат също така да продължат да се полива. При тежки случаи целозия „стачкоизменник“ засегнати, разсад, ще бъдат унищожени без следа. Почвата трябва да се разрохка и се поръсва с вар или дървени въглища, пепел. Изсипете бульон от лук, кора или с разтвор на сода за хляб.

Листни въшки, също е враг на целозия. За борба с болестите по растенията трябва да се пръска с инсектицид.

При правилно и навременно грижи целозия ще ви зарадва със своите луд бои и красят градината до късна есен.