Циклама (52 фото): средиземноморски Гост за любителите на екзотични

Сега са популярни като подарък поднесе цветя циклама с нежни цветя, пеперуди, облак „порхающими“ с тънки стъбла върху зелени листа

Чудесното растение, познато на повечето от любителите на екзотичната флора, като Алпийска виолетов, е горд научно име-циклама. Ярките и сочни цветове, мощна коренова система и изключителна издръжливост при подходящи грижи, са някои от причините за популярността на този растения в детската градина, и като стайни растения.

Циклама в саксии — чудесна декорация на тераси и балкони

Cyclamen: характеристики и видове растения

Родното място на циклама е Средиземноморие, Централна Европа, Централна Азия. Някои видове виждал в Кавказ и Крим, но класическият вариант цвете е внесено от Европа. Стая вариант на растенията много по-често, отколкото си по отношение на градина, заради климатичните проблеми и общата нетърпимост циклама в необичайни условия.

Популярността на красивите цъфтящи растения, циклама, само расте

Факт! Циклама, известни на човечеството от времето на Древен Рим, когато той е бил използван за украса на къщата и двора, и като лечебно средство и като защитен амулет (например, за успешно завършване на бременност, трябва да носят със себе си цвете, циклама).

При отглеждане в закрити помещения разпространени два вида: циклама, персийски Европейската циклама

загрузка...

За да изберете перфектния вариант за специфични условия, човек трябва да знае всички видове саксийни и циклама или да има обща представа за характеристиките на грижи. Най-разпространени са два вида: персийски и Европейски, но в допълнение те също се появяват в специализирана литература като подвидове, като Ливанские, proselochnyy, Крит, невероятно, и cyclamen intaminatum.

Чудесното растение, което е познато на повечето от любителите на екзотичната флора, като Алпийска виолетов, е горд научно име-циклама

    • Това е

Персийската циклама

    е един от най-често срещаните видове стайни и градински растения, тъй като той има големи цветя и листа, толкова привлекателен за обикновен човек. Листата са до 14 см в диаметър и повече от сто цвята на един клубен за един сезон да се направи това е идеалното растение за градината и дома. Месест сочен изумрудени листа с тънък сребърен модел е прекрасен фон за дома и въздушни цветя, напомнящ на трептене на крилата екзотична пеперуда.

Предимство на персийската циклама, който цъфти през зимата, когато няма толкова много цъфтящи растения

Европейската Циклама

    – рядък Гост, не само за любителите на флората, но и в специализирани магазини. Не е твърде голям и мек цвят изключително розов цвят, не твърде привлекателна, за обикновените хора, въпреки че е сочен и приятен аромат на това растение е достоен заместител за външен вид. Дълго цъфтят от май до края на септември може да се счита за още един аргумент в полза на Европейския подвида.

Cyclamen европа — на север, в райони с тежки климатични условия, в това число и САЩ, този вид циклама расте само като растение

Кацане

Специалисти иронично, че човек, който знае, как да се пресаждат циклама, няма проблеми с всяко друго растение. По-нежно и внимателно тази процедура се извършва, толкова по-комфортно ще се чувстват растение.

Циклама пресаждат в нов субстрат веднъж на около две години, ако пота е станал твърде малък електрически крушки

Съвет! За засаждане и пресаждане на растенията, е важно да се използват на нова почва, за да се избегне замърсяване и актуализиране на минералния състав на хранителната среда.

Традиционно се пресаждат циклама през лятото. Специално внимание се отделя на избора на саксията, който не трябва да бъде прекалено голям (не повече от 2-3 см от двете страни на клубена), и трябва да бъдат оборудвани с дренажни и изпълнен с подготвената почва, миналата процеса на дезинфекция. Да свикне с цикламену трябва да плати около 2 седмици на хладно място, а след това привикнат към нормален живот с активна торене и поливане.

Тънкостите на процеса на репродукцията

Циклама, предназначена за задоволяване на хора със своята омайна красота

Размножаването на циклама, произведени по конвенционалния начин или чрез семена или разделяне на клубена. Експерти отбелязват, че този процес е изключително трудна и не винаги е идеален, така че първото цвете не трябва да се разпространява по този начин. Окаже семена размножаване е подходящ за всички класове, но клубените трябва да се прилагат само за европейската, Кавказки и Персийския видове цветя.

Циклама се възхищаваме на неговата красота

Съвет! Сподели грудки само след цъфтежа, циклама спира и растението преминава в състояние на покой.

Светъл лъч циклама цветя сред горската зеленина

Майка клубен циклама разделя на няколко равни части – по броя на бъбреците. Резена се получават мини-клубени, е важно да изсъхне и да се лекуват с антисептични, за да се предотврати инфекция на нови растения. Едва след това по-малки грудки могат да бъдат засадени в почвата. Отглеждане на циклама от семена, се извършва по строга схема: изберете големи семена, накиснати във милиона за 15 часа и са засети в кутии, приготвени с рохкава почва на дълбочина 1,5 виж

Много оригинални цветовете са: остри, извити назад, понякога бахромчатые листенца създават впечатление, сякаш ято екзотични пеперуди, която обикаля над растение

Грижа за цикламеном: температура и влажност на въздуха

Циклама начало не трябва да се счита за твърде причудливи растения, но и да лекува, да се грижи за тях по-късно ръкави не си струва: правилната грижа осигурява идеалното здравето на растенията и отлична възвръщаемост под формата на тежък и продължителен цъфтеж. Спазване на препоръките на специалисти и активното използване на личен опит гарантира положителен ефект.

Персийски циклама се различава от другите аналози на необичайна форма на цветя своите ярки венчелистчета са насочени нагоре

Съвет! Ако се отглеждат циклама от семена изисква по-деликатна работа, след това купи възрастен цвете обикновено е по-капризна и по-лесно понасят експерименти с повишено внимание.

Циклама, засадени в дълъг гърне, създавайки необичайна, светъл интериор на стаята

Растението не обича жегата, и с твърде висока температура, като им за наближаването на сухия период и прекратяване на активно развитие. Най-подходящи за нормалното развитие на циклама е в диапазона от 13 до 17 градуса.

Градински сортове циклама изглеждат добре на фона на камъни в альпинарии

Значителни отклонения в някоя от страните може да доведе до смъртта на цвете. Идеалното място за растението е влажен и хладен климат, защото е наситен с вода, въздух позволява на цвете, за да се развие напълно. За повишаване на влажността в помещението с помощта на фин спрей, или с помощта на електрически овлажнител, изпълва въздуха полезни влага.

Въздухът около циклама трябва да бъде чиста, дим и изпарения на бензин, това растение реагира пожълтяване на листата

Съвет! Не си струва да се опита да замени влажност на въздуха по-активно поливане – това може да доведе до заболяване на растенията и на неговата смърт.

Крехки бели цветя, циклама — нежност и невинност

Убивам

Поливане циклама не по-малко важен процес, от засаждане и отглеждане. За тези нежни растения, годни само за мека вода на стайна температура. Идеалният вариант ще бъде да се ползват предварително уреден вода, в която вар и други примеси, се установява на дъното, а температурата е достатъчно удобна за цветя. Като алтернатива можете да използвате варени охлажда, дъждовна или смягченную със специални средства вода.

Цветовата палитра циклама е много широка: отгледани хибриди с бели цветя, цялата гама от розови нюанси до тъмно червено, бордо, лилаво

Съвет! Водата на цвете, внимателно, като се уверите, че водата не изтича на листа и венчелистчета. Най-често срещаната форма на поливане на растенията е методът на потапяне, когато гърненце с дренажни отвори се потапят в леген с вода, за да защити до насищане на почвата с влага.

Саксии за циклама трябва да се избере в зависимост от възрастта на луковици. Циклама не обичат големи Съдове, те в по-големи саксии цъфтят лошо, започват да изгният

Дресинг

Специалистите препоръчват постоянно да се хранят циклама в дома си. Процесът на насищане на растенията с опция за захранването-това е нормално за циклама. Като торене за този вид цветове, можете да използвате разтвор от течни минерални торове, на гранули или на прах (по-често се използва преди цъфтежа) и хранителни пръчици или хапчета, които осигуряват постепенното усвояване на хранителните вещества, но не гарантира удовлетворение на хранене.

Cyclamen не търпи излишък на минерални соли в почвата, така че бъдете внимателни с торове

Осветление

Циклама, както и коренните жители на слънчеви региони, обича светлината. Но това не означава, че ние трябва да се превърне в растение под пряка слънчева светлина: Северна, или от Източната страна с големи прозорци е идеалното решение за нуждите на цвете в светлина. Разсеяна мека светлина, ще бъде достатъчно за нормалното развитие на цветята.

Най-доброто местоположението на растенията в източните прозорци

Съвет! Ако листата са циклама пожълтяват, а след това една от причините може да бъде продължително излагане под жаркото слънце.

Наситен розов цвят циклама повдига настроението и носи естетическо удоволствие

Подрязване и спокойствие

Растениевъдството е възможно едва след края на периода на цъфтеж, когато я режат цялото тяло растения клубен. Важно едновременно с обрязване листа и цветове, за да завърши активна торене и поливане, за да не провокира появата на нови издънки. По този начин, циклама преминава в зимен сън до следващия цъфтеж.

Циклама в саксии служат отлични подови улични украса

Болести и неприятели

При подходящи грижи, циклама не трябва да боледуват и страдат от вредители, но в случай на проблеми трябва да бъдат решени. Например, човек много се чудя, защо жълто циклама и дали причината за това е наличието в почвата вредители.

Необичайни цветя, циклама растение придава невероятна лекота и красота

Така че, ако жълти листа-това е знак за прекалено сух или на горещ въздух, след това на суха или застой на листа-знак за поражението на tsiklamenovy кърлежи. Класически цветя вредители: паяк акари, трипси и quadraspidiotus perniciosus също може да повлияе на това растение, и борбата с тях се води по традиционна схема, както и с други цъфтящи.

Горска циклама, в подножието на дървото създават атмосфера на приказките

Болестта циклама са запознати всички любители на цветя: чести гниене, причинени от гъбични образувания, и зацапване, борбата с която е възможно единствено чрез пълно отстраняване на болните части на растенията, и хлороза, лечение, грижа и слънчеви бани.