Цветя ириси (89 фото): видове и техните характеристики, засаждане и грижи

„Източно чудо“, цветя ириси, известни на човечеството вече повече от 4000 години. Техните къдрава главата украса на градини и паркове в Европа и Източна Азия, северна Америка и Северна Африка.

Полето ириси

Ирис розово с лилаво по-долните листенца и жълто—червен външен околоцветник

Ириси цветя бял лилав

Те се срещат навсякъде, но не са загубили докато си декоративна обжалване. За тях ходят легенди, им се приписва магическа сила, построен в ранг на герои, и на дъгата ирис, скромно отмалчиваясь, просто дайте ни вашата красота.

Цветя нежни ириси бежово, лилаво

загрузка...

Макро жълто и лилаво ирис

Мек розов ирис

Видове ириси

Ирис или семейството касатиковых има около 800 вида. И обширен списък с имена на цветя. В България те се наричат Паронимия, в чест на Славянския Бог Перун, в Украйна наричат ги Петушками, а в Япония цветя благородна нарича Хан-Ирис или ирис мечевидный.

Поляна с различни видове ириси

Айрис с листенца от тъмно-лилав цвят

Жълтите ириси с узорчатым модел на долната част околоцветника

В градинарството най-популярни брадати ириси, ценени за необичайни форми цвете и многостранен палитра от цветове.

Специалисти приета класификация на ирисите е сложна и се състои от няколко нива, но и за обикновените градинари решаваща роля в избора на игра сортове от различни цветове и форми на растенията.

Ирисът е цветето на ярко-синьо с червено и жълто основание

Розово-виолетов ирис

Жълто и синьо ирис

Висок и по-кратък, малки цветя и потиснат, миниатюрни съдове и прибори, allopathie и neuroloogia, за да се разберат тънкостите на viewports разлики трудно. Затова ние предлагаме само името на сорта, брадати ириси, които трябва да се обърне внимание.

Ириси цветя с листенца от бледо лилаво и тигровых цветове

Ирис лек кремав цвят

Бял розов ирис цвете

Балтийско море е уникален немски ирис силно гофрирани листенца небесносин и брада, боядисана в наситен син цвят.

Някои сортове ириси на Балтийско море

Ирис разновидности на Балтийско море, на преден план

Империал опал – клас анулация сибирски ирис, високо до 80 см, стъбла и големи, до 10 см в диаметър, жълти цветя с бял кант по краищата листа.

Ириси Императорска Опал

„Снежна Кралица“ – бял ирис, зимата харди сорт Сибирски ирис с нежни бели цветя, украсени жълтата врата в основата.

Ирис група Снежна Кралица

Ирис сортове Снежна Кралица

Solveig – клас ирис Кемпфера, или на Японски, с големи цветя бледо лилав цвят.

Бяло и лилаво, ирис Солвейг

Бяло-синьо ирис Солвейг

Жълто и лилаво ирис Солвейг

Блатното ирис интересното е, който има способността за това, че растенията постоянно влажна почва, в други тя не расте. Разновидности на Златната Кралица , и Покривка в recientemente, оон групо се използва активно за формиране на изкуствени водоеми.

Сорт Златна Кралица

Няколко ириси Покривка пълен езерото

Ирис сортове Флора пълна

Независимо от сорт, който сте избрали, цъфтеж ириси няма да ви разочароват, както и биологично комплимент към всяка цветен режим в градината си.

Ириси около езерото

Грижа за ириси

Характеристики на отглеждане на ириси в градината започва с обичайните параметри, но има нюанси. Желателно е, например, леха с ириси, леко повдигната над общото ниво на терен в парцела. Освен това, ириси не обичат излишък на азот в почвата и да отговори на неудобство малки цветя.

Поле с разноцветни ириси

Кестеняво-червен ирис

Бял ирис

Температура

Iris, или ирис е непретенциозен, и приема всяка годишна температура. През зимата е препоръчително да се покрият растение с дървесни стърготини, слама или листа на кореновата система на цветята близо до повърхността на почвата и може да не издържат на свирепи Студове.

Ириси с ярка горната степен на Калкута

Крем карамел долните дялове на околоцветника

Ириси цветя с назъбени венчелистчета

Внимание! Изберете сортове ирис, в съответствие с вашата климатична зона. Южните видове ириси не много добре се отнасям към зимата средната лента дори и в приюта.

Лилаво цвете ирис, с жълта основа околоцветника

Желая крем карамел

Ирис с розови горните дела на околоцветника

Влажност на въздуха

Влажност на въздуха в ириса не са прекалено взискателни, но в сух вятър, те се чувстват неудобно. Внимателно пръскане на растенията, опитвайки се да не попаднат на листенца на цвят. Дългите дъждове може да доведе до загниване на корените на растението.

Скай-сини ириси изглежда страхотно в тръстиката на брега

Цветя ириси с жълт кант в долната част околоцветника

Убивам

Като се има предвид, че ириси растения за градината, за да ги следва в същия режим, както и всички цветя на вашия сайт. Изключение правят сортовете, използвани за създаване на изкуствени водоеми. Те не се нуждаят от допълнително поливане, тъй като те ще получат достатъчно вода от почвата, в която растат.

Айрис преход от жълто до лилаво нюанси

Айрис с назъбени венчелистчета

Цветя ириси с жълт кант, на долния лепестке и горните сегменти на бял околоцветник

Осветление

Засаждане на ириси и да се грижи за тях започва от избора на място, на което трябва да бъдат добре осветени. Rainbow цветя обичат слънцето, но топлината е по-добре малко помрачи. Обаче в постоянна сянка цъфтящи ириси не чакайте.

Ирис, люляк

Мек розов ирис

Ирис цвят в различни нюанси на лилаво

Важно! Ириси, класифицирани в луковици и коренища от видове. Обаче и едните, и другите, които не реагират на излишната топлина. Определяне на място за засаждане на растения, внимателно проучване на предпочитанията на осветление на избрания сорт.

Радужка светло жълт, горни дела на околоцветника

Ирис с тъмно син кант и бял основание околоцветника

Ирис и розови горните венчелистчета и Бордовое по-долните сегменти на околоцветника

Дресинг

Брой хранения зависи от състава на почвата, в която са засадени цветя. В плодородната почва може да се освободи без никакви допълнителни хранителни вещества през пролетта, но ириси след цъфтежа трябва да се хранят. По този начин, вие ще предоставите удобни зимни цветове. Тор се следва по време на образуването на цветни пъпки. Ириси, като фосфор calinou храна, заплаща се на лозата.

Виолетов ирис

Макросъемка тъмно лилаво ирис

Ирис с бледо лилаво с горните листенца околоцветника

Внимание! Да се хранят ириси във време на цъфтене, не трябва.

Кацане

Ириси може да се засаждат през пролетта и есента. Ако планирате ириси се засаждат през пролетта, за да се подготвят на закупените растения.

    Проверете своя посадъчен материал, нарязани на много дълги корени, премахване на гнило. Дезинфекция корени с перманганатом на калий в продължение на 20 минути. Копае плитка дупка и да се направи могила от пясък. Сложи в пясък могили, корените на ириса, дори и на тяхното хоризонтално и се поръсва с подготвената почва, оставяйки горната част на кореновата система над земята. Запази разстоянието между растенията е около 50 виж

През есента, обикновено, засаждане на ириси се прави, за да се възпроизвеждат цветовете.

Макро фотография бяло-лилаво ирис

Размножаване

За пролетта и лятото храсти ириси силно да расте и към есента можете да получите готов посадъчен материал. Най-доброто време за размножаване ириси – август-септември.

Размножаване на цветя ириси

Изкопаване на карамел за по-нататъшно разделяне

Внимателно се окопали храст с вилица, разделете го на една година, единици. Всяко ново растение трябва да бъдат подобни на нишка и премахване на загният корените, а след това прекара обработката им с помощта на калиев перманганат и се сушат на слънце в продължение на 4-5 часа. Тогава прочетете отново всичко, което сме казали му за ириси, засаждане и грижа за тях, и повторете всички стъпки.

С

Подходящ младата Айрис

Сега вие знаете, как и кога се пресаждат ириси, помислете болести и вредители по растенията, които могат да унищожат.

Болест и лечение

Изненадващо, но много градинари са забелязали, че ирис жълто боли много по-малко, отколкото пъстри, многоцветни същества. Какви болести ириси характеристика на растения и как да се борим с тях?

Цвете може да повлияе на Fusarium колоса или други гниене. Това е много опасно явление и той трябва незабавно да се пребори. Болните растения трябва да бъдат премахнати и здрави храсти, навес върху корените на две % разтвор на fundazol.

Важно! За да се предотврати увреждане на ириси гниене е възможно, ако се направи цветовата обработка на fundazol при засаждане или презасаждане ириси през пролетта и есента.

Забелязах петна по листата, пръскане Бордосской смес от един процент.

За борба с cutworms, която разяжда основата на стъблото, използвайте десет процентен разтвор на Карбофоса. Лечението се извършва в рамките на периода на вегетация.

Установено е, че листата на ириса е poorely, и цветя усохли и с променен цвят, може би, на растенията се нападат гладиоли трипса. Можете да ги унищожи с помощта на Карбофоса.

Често враговете ириси стават охлюви. За да се отърве от растение от техните атаки, разположена сред храсти, листа от репей или мокра кърпа. Голи охлюви ще заползать в тях, и вие можете лесно да приключи вредители и унищожи. Ще изплаши охлюви от цветове и област на разпространение на гранули металдехидът.

Ирис, розов purple

Макро ирис с листенца от бели и тигрово-син

Цветя ириси — красивите цветя, които украсяват всяка градина

В многообразието на видове и сортове ириси, вие винаги ще намерите любимите си цветя и включете въображението може лесно да направи една пъстра композиция от богата палитра от растения.