Кипарис как да се грижи у дома

Кипарис – вечнозелено дърво, по-рядко храсти. Височина около 25 м Кипарис — дърво, расте доста бавно. На възраст 80-100 години, чак до средни размери. Короната раскидистая или пирамидални, рядко, когато всички клонове са разположени в една хоризонтална равнина. Клони многократно разклонени. Чешуевидные борови иглички, вечнозелен, крос-двойки. Подутини кипарис извити, деревянистые, с множество скали на щитовидната жлеза. Кипарис семената са многобройни, плоски. Те достигат зрялост на втората година.

В последно време, варират от 12 до 25 вида кипарис, използван в градинарството, по-малко от 10 вида.

Кипарис Аризонский

В естествени условия расте в планините на южната част на Северна Америка. Аризона до 1500 м над морското равнище, в чисти места. В Германия, Кипарис Аризонский достатъчно издръжливост.

Дърво с височина около 15 м и повече. Клони хоризонтално отстоящие един от друг, короната shirokojajtsevidnoj. Кора Кипарис Аризонский червено-кафяв, отлепете дълги ивици. Клонки са дебели, равни, бодлив, четырехгранные. Листата са синьо-зелени, килеватые, дебели, остри, с различни отвори. Пъпките заоблени, с дебелина около 3 см, червено-кафяви, до падежа на сините.

Расте бързо, светлина изискват, устойчиви на суша. Размножава се чрез връхни резници, семена. Издържа на температури до -20 градуса.

Кипарис или мексикански Лисичанский

Дърво на около 30 м височина, с широка корона. Кората е червеникаво-кафяв, продълговати стреля, четырехгранные, разположени в различни равнини. Мексикански Кипарис игли са яйцевидни, заострени, ограничена двата края, и плътно се притиска. Подутини почти кълбовидни, около 1,5 см, многобройни, млади синкаво-зелени, зрели и кафяви. Бързо се разраства, не понася сухота на въздуха и почвата, който е чувствителен към студ. Развива се добре на дълбоки, добре дренирани, красноземный почви. Здрав.

загрузка...

Кипарис вечнозелен

В природата се среща само в хоризонтално формата на Кипарис вечнозелен в планините на Иран, Мала Азия и на островите Крит, Кипър и Родос. Пирамидални форма възниква в дълбока древност в областта на културата и се е разпространил на насаждения от Средиземноморските страни и Западна Азия.

Дърво на около 30 м височина, с uzkokonusovidnoy короната и кратки възходящи клони, плътно притиснати до тялото. Игла чешуевидные, малки, продълговати, таблетка, поставена на кръста и здраво срещу до издънки. Подутини Кипарис sempervirens сиво-кафяви, кръгли, около 3 см в диаметър, на къси клонки, висящи. Семена с тесен крило, червеникаво-кафяви. Расте бързо, особено в младостта, до 100 години до ограничаване на височина.

Теневынослива. Толерира по-продължителната суша и краткотрайно спадане на температурата до 20 градуса. Непретенциозна към почвата, добре пренася вар и скалисти и сухи, но предпочита свежи и дълбоки. На прекалено влажни почви е краткотрайно. Понася добре рязането. Започва да дава плодове след 5-6 години. Здрав.

Кипарис вечнозелени и го пирамидални форма имат уникални декоративни качества, което ще доведе до неговото използване в градинарството още от древни времена. Строги архитектурни форми от дърво, е рядък и наситен тъмно-зелен цвят създава акцент голяма сила в силуэте градинско озеленяване. Обикновено, Кипарис sempervirens се използва в малки групи, по-рядко, в аллейных и единични насаждения.

Грижа за сайпръс

В Централна Русия, дори на най-студената сортове Кипарис изисква подслон за зимата. Младият кипарис в градината и трябва да се връзвам, за да се избегне счупени от вятъра.

През лятото и пролетта, Кипарис трябва да се полива обилно, в противен случай тя ще започне да изсъхне, през есента-оскъдно. Улица Кипарис, грижа за която трябва да бъде задълбочен, в Средна Русия са почти толкова ефективен и силен, като му южни братовчеди.

Има много въпроси за това, как да се грижим за сайпръс дома. Трансплантация на събитието Кипарис, това е присъщо за вътрешен садовничать. Стаен Кипарис изисква много висока влажност на въздуха, в противен случай той започва да пожълтяват.