ленивче засаждане и отглеждане на открито снимка Когато се засаждат

Ленивче се отнася към семейството на первоцветных.

История на името на дербенника: смята се, че един от видовете дербенника описани от Диоскорид и го нарече „Лисимах“. Оттук идва и латинското име на рода.

Описание ленивче

Родът наброява около 200 вида, разпространени в умерените и субтропичните зони на Северното полукълбо. Изправени или пълзящи многогодишни тревисти растения с листни дръжки.

Листата са разположени последователно, обратна или whorled. Цветовете са бели, розови или жълти, събрани в колосовидные-кистевидные или съцветия съцветие, понякога цветовете са единични или по няколко в пазвите на листата.

Видове и сортове ленивче

Ленивче Горички

Расте в Европа, близо до вода и в сенчестите гори. Се издига от подножието до субальпийского колан.

Многогодишно тревисто растение с неветвящимся багажника, който може да бъде повдигнат над земята на 10-30 виж Листа са по-големи и по-широки, отколкото при вербейника монетчатого. Жълти единични цветя на дълги стъбла се появяват през май и цъфтят до юли.

Ленивче cleavely

Расте в южната част на Приморья, в планински гори и на поляната склонове. Коренището белезникав-розово, подобно на коренището момина сълза, само малко по-дебел. Стъблото е изправено, опушенный, облиственный, достига на височина 90-120 см

Бели дребни цветчета, събрани в забележително плътен колосовидное съцветие дълга 15-20 см, заостренное и леко изгибаясь на края. Цъфти от края на юли 15-20 дни. В областта на културата е известен от края на миналия век.

загрузка...

Парични дербенник

Широко разпространена в европейската част на Русия, в Кавказ, в Западна Европа, Средиземно море, на Балканите, в Япония и Северна Америка. Многогодишно растение с лежачим стъбла до 30 см дължина.

Листата на къси дръжки, разположени обратна, овални, до 2.5 см на дължина. Цветовете са единични, на аксиларни, жълти, до 2,5 см в диаметър. Цъфтежа на 15-20 дни.

Началото на цъфтежа зависи от условията на осветеност на имота, в добре осветени — цъфтеж е през юни, притеняя или засаждане на сенчести места, може да се отрази на времето на цъфтеж. В природата цъфтящи растения може да се намира от края на май до август.

Отличителна особеност на този вид е способността му да образува покритие килим, не само хоризонтална повърхност, но и на доста стръмни склонове. Много декоративен „наплывы“ му клонки на върха на отвесных повърхности.

Ленивче точка

В природата се срещат във влажните гори на Централна и Западна Европа. Това е тревисто многогодишно растение с височина 50-60 виж има светло-кафяви, дълго коренище, с дебелина 0,3-0,5 виж

В края тя се разклонява и образува мутовку от 4-6 подземни издънки, за всяка от които се изгражда през лятото на 5-10 см, след това едно растение за следващата година, за да получите картина, състояща се от 4-6 нови млади клонки.

Стъблото опушенный, изправено, слабо разклонено, облиственный. Листата на седалки, части от стъбла оставя широко. Цветя, лимон, жълти, събрани в големи количества на слабо разклонена върха на стъблото. Цъфти в края на юни-началото на юли, в продължение на 30-35 дни.

Ленивче ephemerum

Родина — Югоизточна И Западна Европа. Тревисто многогодишно, до 90 см височина. Активно расползается широчината. В края на лятото той се появи на цветя до 1 см в диаметър, събрани в колосовидное съцветие. Завод зимата харди до -18 градуса. В културата на 19 век.

Местоположение дербенник

Сянка или частична сянка. При вербейника монетчатого расте добре на слънчеви места.

Основание за дербенник

Не са придирчиви към условията на отглеждане, но рохкава, плодородна, влажна почва да расте по-бързо, образувайки вече 2-3 години плътна картина.

Ленивче грижи

Подслон за зимата не се изисква. През есента сушата издънки се препоръчва да се режат. На едно място расте до 10 години.

Размножаване ленивче

Валутен ленивче се размножават вегетативно, отделни клонки с дължина 10-20 см, или вече вкоренени странични издънки с добре развита коренова система.

Други видове се размножават интервалите на коренището. Разделянето и трансплантация може да се направи в началото на пролетта, преди появата на листата или в началото на есента (септември).

Прилагането на дербенника

За групови насаждения. Парични дербенника използват за альпинария, това selucius растението също може да се използва в блато. За оформяне на брега на подходящи ленивче, точка, е нормално, cleavely.

Партньори дербенник

Ами в група на смесени насаждения под короните на дърветата заедно с астильбами, звънци, кози, папрати и други сенчесто трайни насаждения.