Мащерка (мащерка): засаждане и грижи по домовете, полезни свойства и противопоказанията

Мащерка-красиво ароматно растение

Билката мащерка е известен в Русия още от древни времена. Неговата друго популярно име – „Богородская трева“. Тя е събрана на светата троица и се украсяват дома, и на предположението, той е бил използван като гирлянди за украса икона на Богородица. В действителност, билка мащерка е само един от над 400 представители от рода мащерка, храст с възходящи, полулежа и изправени одревесневающими стъбла.

Някои сортове мащерка-това не са само красиви цветя, но и на листата

Благодарение на яркостта му цветя мащерка широко разпространен сред градинарите

Мащерка: видове и сортове

Благодарение на простота и технологичност, мащерка расте в Европа, Америка, Азия и Северна Африка. Въпреки, че в Русия е описано около 90 вида, най-честият от всички 3 вида:

    Мащерка – всъщност, този вид и се нарича мащерка, пълзящи многогодишно храст. Стъблата многобройни тънки, пълзящи, лесно се вкореняват, с напредване на възрастта travelabout в основата, образувайки възходящ или изправени цъфтящи филизи, които могат да достигнат до 20 см височина. Листата са малки, обратното, продълговато-овални, дълги, копиевиден, или са яйцевидни, короткочерешковые, увеличително стъкло, за да можете да видите тонколони, добре развити эфиромасличные метал. Цъфтеж се случва през юни, юли, цветовете са малки, но в изобилие виолетово-червен, розово-лилаво или розово-сини, две устни, в краищата на клоните се събират в насипно головчатые цветчета. Това е много unfussy, измръзване

Мащерка

загрузка...

Мащерка-изключително непретенциозен, суша и е устойчив на замръзване

    Мащерка обикновена-това е нисък храст, стреля височина достига 15 см, листата са малки, с косми от вътрешната страна. Цветята могат да бъдат на светло лилаво, бяло (сорт „Алба“), тъмно-червено (нещо като „блестящ“). Тя е по-малко морозоустойчива от мащерка. В ландшафтния дизайн широко се прилагат джудже сортове мащерка, например, „Стланик“ – не се повишава над 5 см, един разсад образува чист гъсти зелени „възглавнички“ с диаметър до 15 см

Мащерка, „Алба“

Мащерка „Чия“

Обикновена мащерка

    Лимон и мащерка – по-нисък, по-младите листа са яйцевидни, почти жълто, с течение на времето стават светло зелени. Популярни пикантен аромат с богати нотки на мирис на лимон. Не е коледа, за зимата се нуждаят от подслон. Растението е здраво, с много зеленина, му е необходимо периодично да се изрязват, премахване на старите издънки

Мащерка лимон

Лимон мащерка притежава пикантен аромат с богати нотки на мирис на лимон

Мащерка: засаждане и грижи в сайта

За засаждане на мащерка, изберете слънчеви региони, като изключение, лека частична сянка, на сянка стреля рязко се съставя, буш губи своята монолитность. Растението предпочита плодородни, леки, добре дренирани, некислые (или неутрален) терен.

Съвет! При подготовката на земята за засаждане на по-тежки почви при изкопни работи се препоръчва да се използва пясък, за да се подобри водопроницаемость на почвата. Освен това, на мястото, където мащерка расте, трябва да е защитено от течения.

За засаждане на мащерка, изберете слънчеви региони

Убивам

Мащерка-това е устойчив на суша, не понася застояла вода-това води до разгрома и загниване на кореновата система. Поливането е умерено, само в много сух период, и суха пролет в сезона на активен растеж и подготовка за цъфтеж.

За да се избегне застой в дъждовните дни, почвата около растенията мулч дребен чакъл.

Мащерка е сухоустойчиви и не понася застояла вода

Дресинг

Мащерка не изисква интензивно използване на торове. Преди засаждане в почвата, може да добавите хумус, то следващата година растението се нуждае от торене. В следващите години подхранване се извършва в края на пролетта/началото на лятото, на всякакъв вид течни минерални торове

Мащерка-това е красиво и непретенциозно растение

Подрязване

Резитба се извършва през пролетта, съкращаване на издънки, развиващи се след цъфтежа, чрез премахване на изсъхване на въздушното пъпки. Остригана бягство-трудната част, това е около 2/3 от общата дължина на стъблото.

Обрязването може да се запази формата на растенията и да я направи плътна и монолитна.

Правилното подрязване позволява ви да запазите формата на растенията и да я направи плътна и монолитна

Размножаване

Мащерка се размножава чрез семена, резници и разделяне на храста. Трябва да се отбележи, че мащерка-това е добре и обилно се размножават самостоятелно засяване, така че ще трябва да ограничи зоната си на растеж.

Семена от мащерка са много малки и кълняемост ще се вземат почти месец преди засаждането в почвата парцел трябва да бъдат внимателно почистени от плевели. Защото след поникване на младите растения растат много бавно, те се нуждаят от защита от плевели. Затова е препоръчително когато семена на сортове изглежда отглеждане и трансплантация.

В началото на март, почвена смес (равни части торф и пясък) се засяват семената и отгоре кутията се покрива със стъкло до поникването. Отглежда разсад се засаждат в земята.

Клонки мащерка

През лятото мащерка добре размножава се чрез зелени резници. Издънки се вкореняват добре, така че преди цъфтежа отрязани върховете на стъбла с дължина 8-10 см, засадени в Речен пясък, покрити с фолио. През деня резници е необходимо няколко пъти от пулверизатор. Корените се появяват за 15-20 ден и след месец готов разсад може да се засаждат на сайта.

Важно! Расте мащерка в първата година редовно плевене и разрохкване на почвата (мулчиране) за предотвратяване на застояла вода.

Двор, гъсто засаден мащерка, изглежда просто неотразимо

Размножаване чрез разделяне-това е нарушение на буш с основаването си, после внимателно се анализира (обяснявам), малки людишки. Засадих ги в седмицата, за да се покрие със стъклен буркан за по-добро вкореняване.

Болести и неприятели

Расте мащерка в първата година редовно плевене и разрохкване на почвата (мулчиране) за предотвратяване на застояла вода – млади корени са особено чувствителни към пренасищане на почвата с влага.

Мащерка почти никога не се появяват вредители

В крайна сметка, мащерка почти никога не се появяват вредители – причината е, че ароматни вещества, които той отделя в големи количества. Но все пак, в случай на нарушение грижа, мащерка, могат да бъдат засегнати следните вредители:

Ливадна пеперуда – засяга листа и стъбла, особено активни пеперуди на този вредител в топлите нощи. Ако видите признаци на увреждане на растенията трябва да се обработват с инсектициди бавно-пясък – черен бръмбар с дължина 7-10 мм, засяга цялата част от повърхността на мащерка. За борба с тях, използване на отровни примамки хоботник-това са малки (2-3мм) черен бръмбар, храни се с билки и младите филизи и пъпки. Метод на борба – също с пясъчни агенция mediacom плюс инсектицид листни въшки – малки (до няколко милиметра) неподвижни насекоми, поразителни стъбла и листа. Да умре след обработка с инсектициди.

Мащерка ароматни вещества отделя в големи количества

Мащерка, ландшафтен дизайн

Мащерка – много povorotny, го маломерни хибридите са много устойчиви на повреди, лесно да носите със себе си, когато отиват в тях, така че може да бъде добра алтернатива на традиционния билков тревата.

Мащерка ще бъде чудесна декорация за вашия сайт

Мащерка изглежда впечатляващо в пътя на кантове

Съвет! Затова мащерка е много зеленина, трябва често да се изрежат и да цъфтят.

Мащерка често се засаждат в альпинариях, тя ще изглежда добре в миксбордер или альпинарий, а също и зелен кант граници, алеи и цветни лехи.

Мащерка често се засаждат в альпинариях

Мащерка в популярно се нарича „Богородская трева“

Мащерка красива изглежда в каменни градини

Съвет! Благодарение на аромат, мащерката е добре да засадят в близост до беседка или градински пейки.

Мащерка: засаждане и грижи

Мащерка само понася отглеждане в домашни условия, така че през есента и зимата, вие винаги можете да имате под ръка клонче прясна ароматна подправка. За засаждане може да се използва почва за кактуси. Семена от мащерка, могат да бъдат засети през пролетта, но през есента е по-добре да храст от градината, да се разделят и да го посадите. Гърне да си изберете малко по-широк, отколкото на корените на растенията.

Мащерка са годни в интериора на вашия дом

Корените на мащерка, трябва плътно да обхваща цялата земя com, използвайки там влагата. В противен случай, почвата може да започне закисать, което води до заболявания на кореновата система и последващо унищожаване на растения. Много е важно да се осигури добър дренаж и мащерка не стои заблатена.

Мащерка само понася отглеждане у дома

За отглеждане на мащерка е добре, той трябва да гарантира възможно най-голям брой светлина, така че той се намира на юг, светли прозорци. В противен случай мащерка ще се простират нагоре, образувайки плътен храст с пищна зеленина.

Мащерка в домашната аптечка

Преди появата на антибиотиците, масло, получено от мащерка, обикновен, е най-силното антивирусно, противогъбично и антибактериално средство. Мащерката съдържа кафе, Cinchona дърво, олеинова, chlorogenic, ursulova и олеаноловая киселина, мазнини, дъвка, флавоноиди, витамин С и много минерални соли.

    Чай от мащерка и различни екстракти помагат при различни заболявания (кашлица, бронхит, магарешка, понижава кръвното налягане и стимулира кръвообращението) и се използва като имуностимулатор и тонизиращо средство. Освен това, мащерка се дължи на афродизиаци.

Мащерка от древността е почитан като Свещена билка, която може да върне на човека не само на здравето, но и живота на

При готвене мащерката се използва като подправка и подправки, но по-често той е съставна част на различни ястия смеси.

Мащерка се използва в готвенето, както и в чист вид, така и в състава на подправките

Съвет! Ако сушени мащерка шият в торбичка и поставете в гардероба, той ще трябва да защитава неща от молци.

Ярки цветове от мащерка, страхотно на фона на светлата зеленина