Метална камина

Характеристики и предимства

Метални камини винаги са били достойни алтернатива на тухлени сгради. Съществува мнение, че те са скромни на външен вид и няма да могат да се слее в помещението. Но си заслужава да се помни, Ina камина и други елементи от ковано желязо, изработени каслинскими майстори, и всички съмнения ще изчезнат. Съвременните метални камини не са толкова богати облицовки, както и техните предшественици, но те не са по-добре ще допълни интериора на къща или апартамент.

Сред основните предимства на метални камини се откроява следните:

компактност.

  • В сравнение с капитал тухлена камина метал заемат по-малко място в стаята. Те са леки и затова не се нуждаят от обучение на фондацията, освен изравняване на повърхността;

лесна поддръжка

  • . Камини от метал са лесни за почистване и измиване. Малкият им размер позволява да получите достъп до дымосборник и пещ за отстраняване от нея на пепел и сажди. Също така изисква внимателна грижа на външната повърхност на камината. Можете да избършете го със суха кърпа и при необходимост, понякога се полира с паста или материали от специализирани магазини;

висока топлина.

  За да се камина се отопляват помещението, се нуждаят от малко количество гориво. Метални стени на корпуса на камината лесно да излъчват топлина в околната среда. Но трябва да се помни, че по същата причина, поради която камина бързо се охлажда.

При работа с метал камината трябва да бъдат внимателни, да бъдеш в близост с него. На стената на корпуса на камината се нагрява до висока температура и може да предизвика изгаряния при контакт с него. Също така се препоръчва за защита на устойчиви на топлина лист на стената зад камината.

загрузка...

Разновидности

Метални камини се различават по материала, използван в производството на:

желязо

Камини от чугун изглеждат ефектно и богато. Те са в състояние да задържа топлината дори и след като изтече гориво. Тяхното изготвяне е дълъг и усърден труд, защото тези камини се събират от отделните детайли, получени по метода на леене. Но не се получи изключителни продуктите в този случай е гарантирано;

стомана

Теглото им е по-лесно, от чугун и, следователно, повече възможности за инсталация в апартаменти и малки помещения. Те са изработени предимно от ламарина, която ви позволява да се даде на тялото различна форма: класически правоъгълни, кръгли бъчва, или нещо от модерен дизайн;

мед

Камини от цветни метали са по-скъпи, от желязо или стомана. Но те позволяват да се въвеждат в интериор в топли, медни тонове. Бронз камина в по-малка степен изложени на корозия и ръжда. Но пластичността на материала позволява да се произвежда детайли от всякаква сложност и филигранности, което позволява да се направи камина истинско произведение на изкуството.

По предназначение метални камини са разделени в следните групи:

  нагревательное устройство. Това е най-често срещана група стреля, извършващи само основна функция – отопление на помещенията;

  буржуйки. Горната повърхност на такива печки е готварска печка. По този начин е възможно дори и на малка камина, за да претоплят храна, или, например, се вари чайник;

  скара. Оказва се, че това също е една от разновидностите на метални камини. Основната функция на такива проекти на отворени отгоре готвене на дървени въглища или дърва в ниската горене.

  декоративни камини. Особен уют те дават, но в метални декоративни камини, можете да наблюдавате играта на живия огън. Има много компактни модели на декоративни камини, подходящ за монтиране в малки ниши.

Местоположение

В зависимост от местоположението в помещението камини:

стени.

  Камина може да бъде поставен по протежение на някоя от стените на помещението. Такова споразумение има предимство в това, че на комина може да се изведе навън през стената, и той ще има естетичен външен вид. Не се препоръчва да ги инсталирате под прозореца или пред вратата – чернови могат да направят камина несигурни, особено с отворена полицата пещта. Също така и при монтаж на стенни камина, обърнете внимание, че стената зад него ще бъдат замърсени, за сметка на горене на сажди и прах. Частично проблемът е решен да инсталирате високотемпературни екрани, лесно премахва замърсявания и прах;

ъглов.

  Най-често в последно време. Това е добре, за да спести пространство и да се създаде специална атмосфера в стаята. Ъглови камини, обикновено са компактни, а и да го направи по-лесно да проникне в работните помещения, при прибиране на реколтата;

спряно.

  В по-малки жилища, за да пести място на пода камини могат да бъдат монтирани на пода и като поставили ги в специална монолитното строителство. Обикновено висящи камини лек, футуристичный вид и не се нуждаят от допълнителни приложения, като например стени, камини;

Централна.

  Тази песен за метални камини, макар и да е възможно, но е крайно нежелателно. Дымосборник трябва да бъде доведена по цялата височина на стаята и да излезем през покрива, както и местоположението на фурната в центъра на стаята ще създаде опасност от пожари или изгаряния.

Устройство и конструкция

Конструктивно метална камина представлява печка, която се побира в тяло на всяка форма – правоъгълна, цилиндрична, а понякога дори и триъгълни. Мощност на камината зависи от големината на пещта – колкото повече камина, толкова по-голяма площ, той може да се затопли. Корпус с топкой, монтирани върху лагери, които постоянно закрепляются на повърхността.

Печки, клапа разделена на две камери. В резултат на изгарянето на гориво, в друг – на един газове. В долната част на фурната, разположени на окото се прави така, че на пепел след изгарянето на дърво падна през решетката в пепелника.

Втората важна част от метална печка-камина – комин. Чрез нея дим оставя пространство на пещта. Понякога, за да се симулира каминного на зъба, за да се предотврати навлизането на дим назад в помещение с комин, леко извити с метален колене. Комина трябва да излиза през покрива не по-малко от 50 см, и трябва да бъдат защитени от попадане на сняг или дъжд.

Какъв вид гориво използвате

Основното гориво за метални камини са дърва за огрев. Дърва за огрев от широколистни дървесни видове (бреза и Ясен), бързо да се затопли до камината и на помещението, където е инсталиран. И иглолистна дървесина (смърч или бор) ще изпълни помещението със специфичен аромат на борова смола. Често, обаче, се отоплява с камина, от дървен материал от иглолистна дървесина не се препоръчва, тъй като погледа катран по-бързо замърсяват комина и се настъргва на ренде.

Понякога в камини, можете да се възползвате от трева таблетки. Но на въглища като гориво не може да се използва. В допълнение към увеличаване на замърсяването на помещения, той затопля много работни елементи на камината, което може да доведе до тяхната деформация и счупване на камината.

В някои случаи, усъвършенстване на дизайн на камината и като източник на гориво може да се използва природен газ. Но трябва да се помни, че монтаж на газови съоръжения, е възможно само при условие на предварително съгласуване на проекта с газови услуги.

Инсталация със собствените си ръце

При желание може да се направи метална камина сами себе си е изчертан или е избрано на мрежа чертежи. Производството му не отнема много време. За домашна камина нужда от малко умение в заваръчни, строителни и монтажни работи, както и на следните материали:

  за основаването на камината и стени – листа, устойчиви на топлина покрития и топлоустойчива плочи или листове от стомана с дебелина 5 мм; за корпуса на пожаро – стоманени части за рамка и листова стомана; за комини, ако е необходимо – метал коляното и на топлоизолацията на материала; за пълноценен на работа и дизайна на решетки, стъкла, дръжки на вмъкване и скрепителни елементи.

Приблизителна стъпка по стъпка инструкции за инсталиране ще изглежда по следния начин:

Преди инсталиране на камината трябва да се подготви повърхността на пода и на стените на мястото, където той ще бъде инсталиран. Обикновено утепляются минерална вата и листни метал разпространението на ovenproof стомана. За да направи място на около камината е по-естетически, може да постави плочки или тухли.

Топливника фурната се основава на рамката, варени на метални части и е монтиран на краката си. Стените на фурната трябва да се извърши двойно за по-ефективно дожигания на горивото и запазване на топлината в него. В предната стена на фурната трябва да се направи отвор за зареждане с гориво, а в дъното, за да се установи колосник и пепелника.

След създаване на тялото на фурната трябва да се изгради качулка с дымосборник. В зависимост от разположението на камината, комина директно ще се излиза през покрива на улицата, или стъпва. Във втория случай, трябва да се използват преходни коляното, която огъването на тръбата и ще се „скрие“ в стената. Всички стави задължително промазываются огнеупорным цимент и положи минерална вата.

След инсталиране на основни детайли, може да преминете към обрамлению камината от тухли, това е обърната тухла, закрепване на врата на фурната да се организира в близост до с камина е предназначена. След това вие ще можете да се насладите в резултат на извършената работа и на живо топлите на огъня в дома си.

Полезен съвет: ако искате да имате в дома на красивата и модни фурната, преди да започнете работа, начертайте си на хартия оформление, с акцент върху схема модерни камини. След това „опита“ си е на мястото. Може би първоначално идеята изглеждаше лъскава, ще бъдат пометени само защото не вписывался в интериора на дома.

Преглед на най-популярните производители

Един от руските производители на метални камини MetaFire и ги асортимент от камини Хангар. Тя произвежда готови метални камини от листова стомана, са предназначени за отопление на помещения от 100 до 120 кв. м. на модела са направени по европейски технологии и може да постави системата на водния контур или за готвене. Потребителите отбелязват достъпна цена асортимент, възможност за ръчно регулиране на отопление и лекота на работа. От недостатъци – бързо образуването на сажди, на вратата на фурната.

Метални камини Термофор носят по-функционални, а не естетическа функция. Фирмата съществува на пазара от много години и се произвежда на няколко модификации на фурна отопление на разумна цена. Също така в състава им може да намерите аксесоари за барбекю и кухненски котлони. Отзиви на някои от потребителите да се каже за бърза загуба на външния вид на фурната. Но на гаранционна печката, където производителят честно замяна на излезлите от строя компоненти.

Плеяда европейски производители Traforart, болки Cheminees Philippe и Fugar съчетават в себе си качество и красота продукти. Камини на тези фирми от класически и съвременни материали и идеално се вписват в стила на стаята. Основен недостатък е цената им, са значително по-високи от руските колеги.

Интересни решения в интериорния дизайн от дизайнер

Метални камини особено добре изглеждат апартамент в индустриален стил и интериор.