На ахименес (48 фото): видове и грижи

Ахименес – многогодишни цъфтящи храсти

На ахименес (снимки и видео на това невероятно цвете широко представен на всички сайтове за любителите на домашно цвете) – многогодишно тревисто растение с разпространение, пълзящи стъбла, които са привлечени от ярка, стабилна и изобилен цъфтеж. Цветя звънец форма, воронковидный издължена, разнообразна, в зависимост от сорта, ярки цветове: лилаво, Кармин, синьо, бяло, корал, тъмно-и светло-розов, бял, червен, червено-лилаво, с включвания, петна и ивици. Листата са овални, леко гланцирана, с овални ръбове, космат, тънки, понякога с червеникав долната повърхност, някои сортове бронз петура.

Къщата ахименес доста често цъфтят два пъти на сезон

Родината на растението – тропически и Централна Америка, където има около 40 вида ахименес, но у дома е най-популярният:

ахименес длиннозвенная

  • – кошници с цветя форма, средни (до 30 см височина), претрупана, листата са светло-зелени, леко космат. Цветовете са единични, до 5 см в диаметър, Цвят – бял, жълт или лилави ленти около гърлото. Популярни сортове

Майор

  • ,

Juaregia

  • ,

Чиапас

загрузка...
  • ,

Хааге

Бял ахименес „Juaregia“

Красиви лилави ахименес „майор“

крупноцветковая ахименес

  • това е най-големият член на височина може да достигне до 65 см, с разпространение, силно космат леторастите и листата са тъмно зелени с червеникав оттенък по краищата. Цветя, 5-7 см в диаметър, цвят: розов, бял, син, Кармин-червен, Кармин-розови, червено-fioletowy, тя се характеризира с, в основата на цветето има мешковидное подуване. Популярни са сортовете:

Малката Красавица

  • ,

Жълт Красота

  • ,

Пол Арнолд

  • ,

Каттлеи, Лилаво Крал

  .

Ярък ахименес „малката красавица“

Ахименес „Пол Арнолд“ с красива комбинация от лилави пъпки и тъмни листа Тери

Ахименес „жълта красавица с прекрасна кремообразна бъбреците

На ахименес: отглеждане у дома

Ахименес грижи за която е достатъчно проста, за нормалното развитие и цъфтеж изисква, преди всичко, температурни условия и ред за напояване, а също така се наблюдава период на покой.

Великолепен храст ахименес

Осветление

Въпреки, че като цяло, ахименес-photophilous растителни, яркост и интензивността на светлината зависи от вида на растенията. Сортове с тъмни листа се нуждаят от повече, отколкото пестролистные видове, количество светлина, но ахименес лошо понасят преките слънчеви лъчи. По обяд растение, трябва да бъде защитен от пряка слънчева светлина – това ще ви позволи да се избегнат изгаряния на листни им.

Ахименес не може да се счита за твърде мрачна и саксийни растения

На ахименес е много популярен сред стайни растения

Температура

За нормалното развитие на ахименес температурата не трябва да бъде по-ниска от 20 °С, за предпочитане е 22-23 °C. тя не понася резки промени в температурата и проекти. През лятото можете да го изнеса на балкона, само ако има големи колебания дневни температури (най-студените нощи). С идването на есента, преди началото на период на почивка, температурата започват да се понижи.

Разнообразието от форми и цветови нюанси ахименес не престава да учудва

Влажност на въздуха

За успешното отглеждане на ахименес дома голямо значение има количеството влага, което не трябва да бъде по-малко от 60%. И колкото по-високи стават температурите, толкова повече се превръща в индикатор за влажност на въздуха. Като за ахименес абсолютно противопоказан за пръскане – след контакт с капчици от влага на цветя или листа, или те са черни или кафяви петна. Затова мокро облак се създава не на цвете, а до него. Като вариант – да се инсталира в близост до аквариума, а още по-добре е да поставите саксията върху поднос с влажен разширена глина или мъх (торфен мъх), но дъното не трябва да се докосват директно с вода.

Този ахименес не се толерират ниска влажност на въздуха

За растение доволни от вас на цъфтежа, трябва да се създадат благоприятни условия за него

Убивам

Къщата ахименес трябва да се полива обилно, като се използва утвърдена топло (температура е малко над стайната) мека вода, но не позволява застой на вода в почвата. Тъй като растението не понася контакт с листа от влага и да се намали поливането, а останалите в тенджера се абсорбира от водата трябва да бъде изцедена. Или използвате спринцовка, за насочване на водата точно под корен.

Ахименес „Нана Рени“

Период на покой

С идването на есента, след цъфтежа, растението започва да се подготвят за спячке. По това време фабрики за производство на торове спират поливането рязко се намалява. Листа спират да растат, пожълтяват и умират, хранителни вещества и влага се натрупват в корените. Когато разтоварят част на растението се изсушават (корени извади всички хранителни вещества), трябва да се реже, а клубените остават в саксия или в пясъка. Пот клубените на тъмно и хладно място (14-16 градуса) място. Поливането се извършва в залива с хладка вода 1 път в месец, много внимателно, на ръба на саксията, само леко влажна земята com – излишната влага може да доведе до преждевременно пробуждане на ахименес от сън.

Съвет! Ако растението е все още събужда рано, той трябва да осигури достатъчно светлина, с помощта на лампи за растения лампа дневна светлина – това ще ви помогне нормалното развитие на стъблото.

Нещо като „двойна розови Рози“ нежно-розова

Ефектен храст с пепеляво-бордо пъпки

В края на февруари гърне с коренище на топло (над 16 °С) и светло помещение. Ако през зимата, корените се съхраняват в пясък, те трябва да бъдат засадени в саксии с субстрат.

Кацане

Трансплантирани (или засадени през зимата в пясък) коренища в началото на февруари. Ахименес не е много взискателна към качеството на субстрат, тъй като почвата е била много мека и леко кисела. Каталог за градинари препоръчва на почвена смес за отглеждане на Saintpaulia, които трябва да се разрежда с растително земята и вермикулит (втасване), Коко почва или торфен мъх. Може да се приготви земята от себе си, смесете в равни пропорции от пясък, торф и почва листа и задължително условие – да се създаде мощен дренаж.

Шик вид „Kohleria цветя“

Засаждането се извършва в плитък широк гърне с коренище ахименес растат почти на повърхността на почвата (снимка 1), цялата кореновата система на растенията се намира на върха. Ако пота е твърде дълбок, всички неизползвани земи в дълбините може да бъде кисел, че ще предизвика в бъдеще podgnivaniju цялата коренова система.

Снимка 1. Засаждане на коренища

За да се формират силни обрасли с храсти в саксия с диаметър 20 см се засаждат до 15 на клубените. Коренището (клубен), поставен на повърхността на плодородна почва и леко натискам, а след това поливането се извършва задължително отдолу нагоре поливане може да доведе коренище може дори повече в земя, в резултат на покълване се забави значително. По-малко, като ще се появи и ще растат стреля, постепенно изпълват 1-1. 5 см в почвата. Подробно процеса на засаждане е показано на видеото в края на статията.

Млад ахименес Буш

Съвет! На следващо място, в разпространението на корените, растението се справят по-добре по-голям (широк) пот.

Дресинг

Комплексни минерални торове започват да се правят през един месец, след като са се появили първите издънки и след това с интервал от две седмици до края на цъфтежа. Първият дресинг, насочени към увеличаване на зеленина (тор за листа), а с началото на цъфтежа започват да използват торове за цъфтящи растения.

Ахименес „Летен Залез“

Червено и бяло ахименес Буш „Неро“

Подрязване

За да образуват красив храст компактна, разраства издънки притискане се препоръчва 1-2 пъти на втора или трета двойка листа – това ще подобри разклонения на буш, макар и леко отодвинет началото на цъфтежа, защото цветето се формира само в елита.

Красотата на ахименес и ползите от тях е трудно да се оспори

Размножаване

Размножаване в дома може да се извърши по три начина: чрез разделяне на коренища, семена или резници.

Разделяне на коренищата-най-лесният и най-ефективен в случай на ахименес, начин на размножаване. Провежда трансплантация, Вие не можете просто разделете коренището, но дори нарязани коренища на ахименес на части, така че всеки е имал поне едно око (на снимката). Секции третирани с въглен на прах и се засаждат в субстрат.

Снимка 2. Разделете коренището.

Съвет! Коренището е много дълго запазват тяхната прилика, така че те често се използват за изпращане на поща за обмен между производителя (това е евтин начин за разнообразяване на вашата колекция от растения), или ако направят поръчка, като се използва каталог на растенията.

Благодарение на техните свойства, за да се запази свежестта, ахименес ризомы може да се закупи дори в интернет-магазините

Семената може да се получи от себе си, провеждане на изкуствено опрашване на цветя по време на цъфтежа, или поръчка по пощата (това е още едно предимство на ахименес, като се използва каталог, можете да изберете желаната сортове семена ги купуват евтино, продават ги на широко). След като цвете в противен случай ще изсъхне и ще изчезне, на това място се образуват fruitlets, които узряват за около 2 месеца. Плодовете започват да се събират, когато те станат меки, да ги отворите, за да премахнете семена.

Съвет! Преди засаждането, почвата трябва да се дезинфекцират, печени на фурна (микровълнова печка).

Чисто бял елегантен цветя ахименес

На ахименес — Цветя за душата

Семената се засяват през февруари-началото на март, в рохкава влажна почва, не prisypaya и не е погребан им. Opryshkiv на почвата от спрей, кутия покрити със стъкло (полиетилен) и се слага на топло (не по-ниска от 23 °C) и тъмно място. За да се предотврати почвата и семената на гъбични заболявания, засадени семена трябва периодично да се проветри. Първите признаци се появяват след около 2-3 седмици след поникването, повтаряне на операцията 2-3 пъти. Отглежда разсад се засаждат в отделни саксии, те започват да изглеждат като възрастен цвете.

Резници ахименес размножава се рядко. За присаждане избират апикална стреля (3-4 см), премахване на долните листа и го постави в гореща вода и обемът се поставят светлина върху перваза на прозореца. Водата трябва да се промени пъти в седмицата, като първите корени люк на 1-1. 5 седмици,след това резници се засаждат в торфен субстрат. Няколко седмици по-младото растение започва да се хранят

Сорт „Робърт Дресслер“

Този магически цвете поразява със своята неповторима красота и непретенциозен

Съвет! При вегетативно размножаване първите цветя са се появили, трябва да извадите растението трябва да се образуват мощен клубените.