общи хедър снимки и описание

Род Хедър има един вид, че има дузина красиви разновидности, отличаващи се по цвят листа (от бяло до оранжево) и цветове (бяло с лилаво).

В естествени условия този вид има голям асортимент от в Европа, като се започне от север, от тундрата до южната граница на иглолистна и широколистни гори. В Руската Федерация Хедър големи количества в северната Европейска част, в борови гори, на сфагновых блата, в тези места, където бедни и кисели почви.

Под гъсталаци хедър се образува слой кисела почва, смесена с бял пясък, бедна на калий, азот, фосфор. Това вересковая земя се използва в градинарството като на почвата.

Миризмата на хедър невероятно.

Аз оценявам Хедър със своите дълги цъфтят в средата на лятото.

Общи Пирен

Разпространен е в Западна Европа, в Русия се срещат в Мала Азия, Сибир, Северна Африка, Азорских острови. В борови гори, в тундрата, в сфагновых блата, в пясъка и в иглолистна и широколистни гори.

Маломерна, вечнозелен храст, до 60 см височина. На крон при Хедър компактен, почти кръгла. Кората е кафява. Лин листа чешуевидные, зимен, триъгълни, тъмно-зелени.

загрузка...

Vereskov цветовете са на къси стъбла, събрани в съцветия, лилово-розови, рядко бели. Период на цъфтене: юли. Плодът е до 3 см на дължина. Растат бавно, година 2 виж живее около 30 години. Декоративен Хедър период на тежък и продължителен цъфтеж и прекрасна зеленина. Хедър зима без подслон, и издръжливост.

В Русия днес се отглежда в повече от 50 разновидности на хедър, различни срокове на цъфтеж и цвят цветя и листа. Поради многобройните разновидности на хедър може да създадете интересен ъгъл в вересковом градината и цветната градина, ще продължи до края на есента. Трябва да се каже, че не всички сортове хедър добре презимуват в средната лента, така че през есента е добре да се покрие.

Разнообразие от хедър със зелен цвят на листата

Хедър „Алегро“ представлява вечнозелен храст с височина около 50 виж короната е гъста и компактна. Кората на Хедър „Алегро“тъмно-кафяв. Листата са тъмно зелени, люспести. Цветя блестящи, прости, карминово-червени.

Плодовете не са закрепени. Това е енергичен сорт, издънки растат нагоре. За една година расте до 10 см декоративни дълъг и обилен цъфтеж. Хедър Алегро през зимата устойчив. Но за зимата най-добре се покрие със сухи листа.

Разнообразие от хедър със сребърен цвят на листата

Хедър „Сребърен рицар“ — нисък вечнозелен храст. До 30 Короната Хедър см „Сребърен рицар“ – това е компактен, една игла възглавница. Космат, сребристо-сиво. През зимата придобива лилав оттенък. Много ефектни листа.

Цветя хедър „Сребърен рицар“ – лилаво или светло лилаво. Средно, изправени храсти. Топ нецветущие клонки, висящи. Светолюбивый. Зимостойка, но най-добре покрийте с смърчови клони.

Разнообразие от хедър с двойни цветя

Хедър „Червено фаворит“ — възглавница храст до 40 см височина, диаметър на короната повече от 65 см, клони много дълго, Широковская.

Тъмно зелени листа. Цветовете са розови, mahavairocana в плътни съцветия до 10 см на дължина. Расте бавно.

Местоположение на Хедър: Хедър светлина-любящ, растат в места осветление не по-малко от 50%, а понякога и на открити места. В частична сянка, на обща Хедър лесно може да издържа на светло мартовское слънцето, но цъфтежа ще бъде краткотрайна и написно и цвят на цветя ще бледа. Без дренаж, низменный храст ще умре.

И сух Пирен, ще бъде добре да прекарат зимата, но няма да даде на навес и в бъдеще ще престане да цъфти. Хедър обича слънцето, но и приветства лесно pritenenie. Много добре хедър расте в Алпийските планини, където водата не се задържа и чакъл, за да не изсъхнат корените на храстите.

Почва: Хедър предпочита суха, песъчлива и влажна почва. Храст не е придирчив към плодородието на почвата, широко разпространен на пясъчните кисели почви.

Засаждане: разстояние между растенията в групи или пуснати 8 случаи може да се увеличи до 1 м или 12 бавно растящи сортове. Дълбочината на засаждане трябва да бъде 25 см

Хедър има симбиоза с мицел и много лошо понася пресаждането. Най-добре купи храст в съда, къде се корени изцяло се запазват, при това се увеличава процентът на оцеляване на растенията.

След смъртта на хедър буш дълго време запазва зеленина и цветя в оригиналния си вид, така че при закупуване обърнете внимание на следното:

1) стреля хедър трябва да бъде еластична по върховете на клоните трябва да бъдат с пъпките и младите филизи по-лесно, отколкото по-старите;

2) почвата трябва да е влажна, а не суха;

Хедър време на засаждане: по-добре храсти се засаждат през пролетта. За предстоящия сезон те могат да се успокоят.

Грижи: Хедър през лятото страдат от сухия въздух и реагират добре на пръскане. Кореновата система vereskov компактен, поради огромния брой разклонени тънки корени. Техните къси корени не могат да извлича влагата от дълбочина и трябва да на горния слой на почвата винаги да е влажна.

Мулчиране: след засаждане на хедър трябва да мулч от торф или на местата, иглолистна дървесина, тъй като в нея се съдържа микориза. Като тор ще отговарят на ситно борова кора, големи дървени стърготини или дървени стърготини, папрат, земя, трева, и дори и дребния чакъл — всичко това е добре предпазва почвата под храстите от изсушаване.

Хедър подрязване: първата година след засаждането не трябва да се извършва резитба. След цъфтежа през есента или през пролетта на старите издънки се изрязват с ножица. При резитба трябва да се запази формата на короната.

Болести и вредители: верески почти не се разболяват и не са засегнати от вредители, но може би, вирусни и гъбични заболявания.

Най-често срещаните нарушения в vereskov е сиво гниене се развива при висока влажност на въздуха и почвата. Обикновено това се случва в места, където се задържа много сняг. Дори и повредени растения, които са били неправилно затворени или жилищата са ограбили много късно.

Ако листата на хедър потъмнява и върховете на леторастите изсъхват, което е в следствие на преовлажнени почви или излишък на торове. Използва анти-гъбични лекарства.

Симптоми на вирусни заболявания, представлява деформация на клонки и цветя, необичайна окраска на листата и цветовете. Ако растението, засегнатата вирусна инфекция, буш трябва да се копае, а след това да изгори.

Размножаване: размножава се чрез резници хедър (сортови), семена и разделяне на храста.

Ползи: при подходящи грижи, можете да създадете килим хедър, красив Хедър в градината. Верески изглеждат чудесно в комбинация с борови и цъфтящи храсти. Обикновено, храсти се засаждат на преден план, и високи храсти във фонов режим.

Партньори: верески ефектно изглеждат папрати, рододендрони, потиснат иглолистни и задния растения.