– Вградени електрическа камина

В забързаното ежедневие понякога ни липсва очарованието на ваканционен дом, където можете да седнете и се отпуснете, преди да пламък на камината, за да задреме под звуците на потрескивающих дърва за огрев, чиста душа и мисли, взирайки се в пламъците. Но вече има решение – дори и в градския малък апартамент може да се установи-вградени електрическа камина.

Предимства

  Този камина не изисква монтирането на специална система за вентилация, няма нужда за закупуване на консумативи за печки. Достатъчно, за да има добър контакт, и да се подготвят ниша, в която е вградена камина; електрическа камина може лесно да се инсталира със собствените си ръце, да го монтаж (и демонтаж) не изисква никакви специални знания и умения; да не се отбележи ползваемост – тези камини не се нуждаят от специални грижи, и пламък лесно се контролира от дистанционно управление; не бива да се забравя, че, освен декоративни, в електрически нагревател може да изпълнява функция на отопление, зона за отопление на пожара е около 20 квадратни метра.

В допълнение към ползите, электрокамины имат редица недостатъци, или, по-добре да се каже противопоказания за инсталация:

  Основният недостатък на вграден подогревателем – висока консумация на енергия, на около 2 киловата на час, когато функцията отопление. Как камина, обикновено включват в продължение на доста дълъг период от време, разходите за енергия могат да „удари“ на портфейла. Въпреки това, ако камина работи само в декоративни режим, консумацията на енергия ще бъде значително намалена (до 200 вата-часа) и това не е „гладен“ на компютър;
  Не се препоръчва да се инсталират камини в домовете си със старата инсталация, тъй като това устройство е доста силен и може да предизвика прекъсване на електрозахранването и дори кратко. Затова кабели трябва да бъдат внимателно проверени и ако е необходимо, да се замени; като всеки отоплителен уред, вградена електрическа камина много сух въздух в стаята. Затова е необходимо внимателно проветряване.

Всеки вграден нагревател, независимо от неговия вид, съдържа следните елементи – варни и портал. Огнището се отнася до тази част на устройството, където са монтирани декоративни елементи камина – „дърво“ и „огън“. Понякога тя е украсена с ковани врати или решетки. Порталът представлява кутия, в която има камина. Тя може да се извърши от различни довършителни материали – камък, гипс, дърво, мрамор и др разнообразие от стилистични решения дава възможност за създаване на този портал, който идеално ще се впишат в интериора на стаите.

Видове

Следните видове вградени камини:

  Декоративни камини. Тези камини са предназначени единствено за украса на помещения, те обикновено са по-тесни и компактни, те могат да бъдат вградени в мебели, например, по стените, на хълм или в шкаф. Не са функция на топлина – само красиви светлини, имитирующая огън и изкуствени дърва (на въглища), а понякога и ковано желязо, решетки или стъкло;

загрузка...
  Камини-space heaters. Те често са по-малко красиви, но добре се справи с топлината в стаята и дават на своите собственици топлина и особен уют на дългите зимни вечери. Отоплението се осъществява с помощта на вграден в печката или огледален рефлектор, която предава топлината от нагревателни елементи навън. В много модели электрокаминов температурата може да се регулира;

  Също така съществува и трети, смесен тип камина – декоративна камина с функция за отопление, която може да се използва като средство за повишаване на температурата на въздуха в помещението, като красив детайл от интериора.

Можете да изберете и модели с допълнителни функции: пара, която симулира дим, с 3D ефект на горене на пламъка (сега са много популярни варианти на условно пожар на вградения екран или с отделянето на двойката в долната част), със звукови ефекти (пращене на дърва за огрев), с функция за почистване и йонизация на въздуха. Изборът на нагревател зависи от вашите нужди и размера на портфейла. За да се вземе решение, трябва да знаете няколко правила:

  Бъдете сигурни, за да се сравнят размерите на помещението до желания размер камина и голяма камина, не са подходящи за малки пространства и ще изглеждат глупаво и тромаво. Разнообразие от модели на такива камини (под формата на огнището – отворен или затворен; локация – на ъгъл, стойка, триъгълни или междусекторни; по форма — правоъгълни или необичайна конфигурация) ще ви позволи да реши, че е по-добре да изберете формата и мястото, където тя се намира, като тя ще се побере в пространството. Мебели и други елементи на интериора трябва да бъде в хармония с дизайна на камината в портала; важна роля играе дизайнът на камината – това покритие с използването на декоративни елементи, като например стъкло, мрамор, коване на метал и т.н. За подобряване на реализъм, дизайнери препоръчват използването на допълнителни елементи, като манто клещи, кочергу и дровница. Също е много хубаво стоят на камината, свещи, статуетки, вази; ако изберете камина с нагревател, първо проверете окабеляване в дома си, и да установи добро качество на ЕС Plug. На следващо място, ние трябва да помним, че за качеството на загряване на помещение е необходима мощност от 1 kw до 10 кВ. м. по възможност избирайте нагревател с контролирана температура.

Инсталация

Ако предварително обмислени дизайна на бъдещия си дом и да реши, вграден нагревател точно това, което ви е необходимо, не забравяйте да създаде ниша за него в началния етап на строителните и довършителни работи. В тази ниша трябва да се изработи дизайн на строителния профил и гипсокартон или друг материал, избран за изработката на портала. Ако не сте сигурни в своите способности, специалист.

Препоръчително е да закупите устройството предварително, така че той отлично се вписва в подготвената процепа. Дълбочината му може да варира от 5 до 40 сантиметра. По-добре изберете вариант с по-голяма дълбочина, тъй като той изглежда по-реалистично.

Ако сте избрали електрическа камина с функция за отопление, при инсталацията не забравяйте да се предвидят вентилационни отвори и се уверете, че между стените на печката и стената ниша, в която той се намира, е в близост.

Изберете стена за инсталиране. Първо, това не трябва да е стена в комбинация с съседния апартамент. На второ място, не трябва да се прозорци или висящи телевизор. Най-добрият вариант-това е стената между хола и една спалня или кухня. Място край камината, така че обратното може да се организира зона за отдих.

Свържете камината към мрежата, използват отделна контакта. Внимателно да се мисли как да я прикрие, а също и за електрически проводник. Ако това не се направи, губи цялата си реализъм.

Цена

Отминаха дните, когато камина беше достояние само на богатите хора, от собствениците на извънградски къщи и имения. Сега почти всеки може да си вземете вграден нагревател по свой вкус и бюджет. Цената им варира от 10 до 200 хиляди рубли и зависи от техническите спецификации и допълнителни функции на уреда. При покупката на камина, без портала, можете да спестите около 50% от стойността на комплекта. Портал можете да направите сами, OSB или гипсокартон, а след това направи облицовку дървен фурнир или „диви“ камък.